Sylvia Balac

”Despacito” har byggt en bro mellan spanska och engelska

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trippeljobbare. ”The king of latin pop” Enrique Iglesias spelar ofta in sina låtar i tre olika versioner.
Trippeljobbare. ”The king of latin pop” Enrique Iglesias spelar ofta in sina låtar i tre olika versioner.

De spanskspråkiga och engelskspråkiga musikvärldarna har länge levt parallella liv, men i år har ”Despacito” byggt en bro mellan dem.

Eller, nu ska vi inte överdriva. I åratal har diplomater som Shakira, Enrique Iglesias och Ricky Martin ledigt rört sig mellan de två världarna. För i musikbranschen är tvåspråkighet både guld och platina värd, samma låt kan spelas in i en spansk, en engelsk och en ”spanglish” version.

I januari 2014 semestrade jag på Kuba, och vart jag mig än i landet vände hörde jag ”Bailando” (ej att förväxla med Paradisios 90-talshit). När jag kom hem försökte jag förgäves hitta denna exotiska pärla på ­Spotify.

Jag fick vänta ett halvår, men då kände jag knappt igen den. De kubanska artisterna Descember Bueno och Gente De Zona gjorde en video för låten på Kuba innan ”The king of latin pop”, Enrique Iglesias, lagt på sin sång, och i den engelska versionen hade även en av branschens flitigaste frilansare – Sean Paul – tillkommit. Min exotiska Kuba-favorit var plötsligt en världshit.


En ännu större hit är ”Despacito” av och med puertoricanerna Luis Fonsi och Daddy Yankee. Låten har toppat listorna i Latinamerika, men i den engelskspråkiga världen – som gärna ser sig som alltings centrum fastän fler har spanska som modersmål än engelska – blev remixen med Justin Bieber på sång versionen som slog alla lyssningsrekord. Popstjärnan sjunger både på engelska och spanska, även om han inte förstår orden och har vägrat framföra låten live.

En annan ”Despacito”-effekt är att Daddy Yankee blev näst största artist på Spotify i maj 2017. Ett rejält uppsving för genren reggaeton, med lite draghjälp av Bieber, även om Yankee klarade sig utmärkt utan Bieber när han fick en hit med ”Gasolina” 2004.

De vattentäta skotten mellan de engelsk- och spanskspråkiga musikvärldarna börjar helt klart luckras upp. Och skolbänken är nyckeln till en ännu större fusion världarna emellan. Om alla kunde både engelska och spanska skulle både Grammy Awards och Latin Grammy Awards kunna slopas och Spanglish Grammy Awards införas. Det skulle åtminstone ge Enrique Iglesias och Shakira mer fritid.

Publisert:

LÄS VIDARE