Film om terroristdåd väcker starka känslor i Cannes

1 av 2 | Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Diane Kruger och regissören Fatih Akin.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

CANNES. Fruktan för terroristdåd har hängt som ett tungt moln över årets filmfestival. Många pratar förstås om vad som hände i Manchester.
Näst sist ut i tävlingen om Guldpalmen kom en film om – terroristdåd.
– Min medkänsla för offren i Manchester blir inte mindre för att jag går på röda mattan. Filmen är gjord för att väcka tankar och känslor kring dessa hemska attentat, säger regissören Fatih Akin.

Säkerheten har varit rekordhög under årets Cannes-festival. Efter dådet i Manchester uttryckte festivalledningen sin sympati med offren, höll en tyst minut överallt på festivalen en eftermiddag och ställde in ett planerat 70 årsjubileumsfyrverkeri.

Tyska regissören Fatih Akins ”Aus dem nicht” har omedelbart väckt starka känslor. Den skildrar hur nynazister spränger en turkisk man och hans barn i luften i Hamburg. Men det går inte att bevisa hundraprocentigt att de är skyldiga. Änkan Katja (Diane Kruger) börjar då smida hämndplaner…

”Gjord för att väcka tankar”

På presskonferensen fick regissören frågan om det inte kändes konstigt att gå på röda mattan för en film om terrorister, så snart efter det som hände i Manchester.

– Inte ett dugg. Jag hyser precis samma starka medkänslor för offren och deras familjer oavsett om jag är hemma i tvättstugan eller på röda mattan här. Filmen är gjord för att väcka tankar och känslor kring dessa hemska attentat.

”Tänkt måltavla”

Han inspirerades av ett antal dåd som nynazistiska grupper gjorde i Tyskland tidigare på 2000-talet.
– Nio invandrare och en polis dog. Dåden var riktade mot turkar och kurder. Jag har turkiska och lite grann grekiska rötter. Det kom fram att jag, som känd filmregissör med utländska rötter, var en tänkt måltavla. Det tar jag som en komplimang, att de tyckte jag störde dem så mycket.
– När jag skrev filmen hände det flera andra attentat. I Paris, i Istanbul. Det är ett globalt krig som förs nu, från alla möjliga håll.
Diane Kruger gör sitt livs roll som Katja, som börjar planera för att hämnas på de nazistiska terroristerna, som ju är på fri fot.
Både hon och regissören säger att filmen försöker skildra de känslor som offren för terroristattacker kan tänkas ha. Hur skulle du själv känna och agera?, säger båda två.
– Ett av skälen att jag ville göra filmen är att när jag förkroppsligar Katja, så kan det ses som en symbol för varenda kvinna som har förlorat ett barn på ett liknande sätt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM