Samir Badrans glädje efter UD:s besked: ”Stort framsteg”

Vill få hem sin pappa • Fast på Västbanken

Uppdaterad 2023-10-16 | Publicerad 2023-10-11

Samir Badrans pappa är fast på Västbanken.

Nu jublar tv-profilen efter UD:s besked om att de ska evakuera svenska medborgare.

– Det känns svinbra, säger Samir Badran.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Samir Badrans pappa Ahmad Badran var fast i Tulkarem på Västbanken fram till nyligen – och artisten och influencern har riktat hård kritik mot Sveriges bristande planer på att hjälpa svenskar i området att ta sig hem.

Nu meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige ska evakuera svenska medborgare från israeliska och palestina områden.

”Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarios och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder”, säger han till TT.

”Fortfarande lång väg”

Samir Badran är lättad över beskedet.

– Det känns svinbra. Det är ett stort framsteg att Sverige bryr sig om att rädda de svenskar som är där, säger han till Aftonbladet.

Däremot är kampen inte över. Svenskar som vill evakueras måste själva ta sig till flygplatsen i Israel, vilket kan bli ett problem för pappan.

– Det här är ett bra besked för alla som befinner sig i Israel, men det är fortfarande en lång väg till flygplatsen för honom eftersom han är på Västbanken. Det är fortfarande samma risk. Situationen för honom är inte jätteförändrad, men det är ett stort framsteg, sa Samir Badran efter UD:s besked.

Nu har Ahmad Badran tagit sig över gränsen från Västbanken via bil. Nu är han på väg till en båt för att försöka ta sig från området, berättar sonen Samir Badran.

Samir Badran med pappan Ahmad Badran.

Tackar följarna

Har du pratat med din pappa efter det här beskedet?

– Nej, jag ska ringa honom nu när vi har lagt på. Vi pratade senast i går kväll.

På Instagram tackar Samir Badran alla följare som engagerat sig i hans försök att få hem sin pappa.

”Ni är fucking insane. Det här är kärlek! Det är ni som räddat människorna. TACK TILL ER!! Fucking gudar, älskar er otroligt mycket”, skriver han.

Enligt UD finns 3 000 svenskar bosatta i Israel, 400 personer med kopplingar till Sverige i Gaza och 400 personer på Västbanken. Över 3 000 människor har hittills dött på bägge sidor av konflikten.

Tusentals raketer avfyrades från Gaza in i Israel på lördagsmorgonen. Obs, detta är inte en bild från Västbanken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln