Broderns död inspirerade till omtalad debutfilm

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2024-02-09

När Laura Chinn var tonåring dog hennes storebror av cancer i hjärnan.

Erfarenheterna från det ligger till grund för ”Suncoast”, den film som efter eget manus har blivit hennes regidebut.

– Mycket av det som händer i filmen är också min sanning, men mängder av detaljer är påhittade, säger hon till TT i ett zoom-samtal.

Filmen utspelas i Florida 2005. Tonåriga Doris (spelad av Nico Parker från ”The last of us”) bor med sin mamma Kristine (Laura Linney). Storebror Nate har flyttats till ett hospis där man inte kan göra annat än att invänta hans död. Kristine är en viljestark kvinna men i sin sorg ser hon inte att hon försummar dottern.

Belägrade av pressen

Samtidigt är sjukhuset belägrat av press och demonstranter, på grund av patienten Theresa Schiavo, som legat hjärndöd i 15 år och där det pågår en strid mellan hennes make och hennes föräldrar om ifall man ska låta henne dö. Fallet var mycket omskrivet även i Sverige.

– Allt det där stämmer, min bror låg på samma hospis som Theresa, jag minns all security, alla poliser. Och alla känslor jag kände finns med i filmen. Men för oss var det en sex år lång erfarenhet som nu kokades ner till två timmar, säger Laura Chinn.

Självklart var inspelningen mycket känslomässig för de inblandade – alla visste ju att manuset delvis byggde på verkligheten.

– Men det är inte heller riktigt min story, förtydligar Laura Chinn.

– Jag var tvungen att separera bort min egna erfarenheter för att komma upp varje morgon och gå till jobbet.

Tragik och humor

”Suncoast” är självfallet en mörk och tragisk berättelse, men det finns också humor i den och det märks att Laura Chinn har vinnlagt sig om att det inte skulle bli för mycket.

– Det handlar också om hur det är att vara tonåring, och den glädje som det finns i det. Man kan skratta och gråta samtidigt.

Doris blir kompis med sin skolas mest populära tjejer, och i de flesta filmer skulle det sluta med att dessa vänder sig mot henne. Det händer inte här.

– Nej, jag ville visa att tonårstjejer är trevliga, det fanns ingen anledning att demonisera dem. Det är många som sedan de sett filmen har kommit fram till mig och sagt ”jag älskade att de inte plötsligt vände sig mot henne”.

”Suncoast” hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance härom veckan. Laura Chinn berättar att filmteamet fick stående applåder.

– Min mamma var där. Någon fick ge henne nya näsdukar, hon hade använt alla hon hade med sig.

ANNONS