Eva Rydbergs nya jobb – efter buskisbråket: ”Jättekul”

Gör teater med Hampus Nessvold och Andreas T Olsson

Uppdaterad 2023-11-24 | Publicerad 2023-11-23

MALMÖ. Efter 30 år på Fredriksdalsteatern i Helsingborg tvingades Eva Rydberg, 80, sluta som teaterdirektör och stjärna där.

I sommar dyker hon upp på en annan scen i hemstaden – som teaterdirektör, i farsen ”Ett resande teatersällskap”.

– Det ska bli jättekul. Och så får vi se om det finns publik till två farser, säger hon.

Det var på Helsingborgs kommun det bestämdes att någon annan skulle driva anrika Fredriksdalsteatern efter att först Nils Poppe (1908–2000) gjorde den till en riksangelägenhet när han drev den under 28 år, 1966–1993. Folk reste dit från hela landet. Föreställningarna visades på SVT under trettonhelgen. Eva Rydberg fortsatte traditionen 1994–2023, fram till i somras.

Men nu ska bolaget Anagram driva teatern. Eva Rydberg dribblades bort.

Är du fortfarande arg för det?

– Nej, mer besviken och ledsen för sättet jag blev behandlad på, säger Eva.

På Fredriksdalsteatern spelas i sommar Adde Malmberg-farsen ”Nötter” med Babben Larsson i huvudrollen. Utspelas på en ekologisk och vegetarisk kursgård. Premiär lördag 29 juni.

Eva Rydberg och Hampus Nessvold gör två av rollerna i "Ett resande teatersällskap" i regi av Anders T Olsson. Pressbild.

Kvällen före, fredag 28 juni, har Eva Rydberg premiär på en annan teater i Helsingborg, Sundspärlans friluftsteater.

– Det är en ren tillfällighet att vi har premiär kvällen före, säger Eva.

Farsen är klassiska Auguste Blanche-historien ”Ett resande teatersällskap” från 1848. Så nu blir det Eva, i rollen som teaterdirektör Eva Sjövall, som får utbrista i den klassiska repliken ”Fan skall vara teaterdirektör!”.

Nu utspelas farsen 1924 och handlar om två konkurrerande teatersällskap som blivit dubbelbokade till samma datum. Eva Rydberg spelar chefen för det sällskap som vill spela rolig teater, konkurrenterna vill spela tragedier.

Låter som att det kan anspela på vad som hänt i Helsingborg?

– Det började kanske så (skratt), men det går inte att spela den gamla pjäsen. Andreas T Olsson har bara lånat titeln och personerna, sedan har han skrivit en helt ny pjäs. Vi fann varandra när han var med och skrev den här sommarens fars ”Två man om en änka”.

Hampus Nessvold medverkar: ”Behövde en ung”

Andreas T Olsson är även med på scenen, han spelar en regissör. Med på scenen är många som brukar vara med i Eva Rydbergs farser; Mia Poppe, Birgitta Rydberg, Ewa Roos, Kalle Rydberg, Robert Rydberg och Fredrik Dolk.

Och så Hampus Nessvold, 27, yngst på scenen.

– Vi behövde en ung begåvad kille. Jag har sett honom på tv, Andreas har jobbat med honom.

Hampus, tv-aktuell i humorserien ”Terese i kassan” i SVT och senaste tiden i en stor show ihop med Mia Skäringer, ”Just i dag mår vi bra”, var inte svårövertalad.

– Min mormor spelade in Evas shower på trettonhelgerna på vhs, sedan satt jag och tittade på dem om och om igen. Så att sjlkv få vara med och spela, det ska bli jättekul, säger han.

Han spelar en ung man med skådespelardrömmar och springer mellan de båda konkurrerande teatersällskapen.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att spendera en sommar, säger han.

ANNONS