Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Mello-artistens kontroversiella låt i ”Sommarlov” frias

Granskningsnämnden om Suzi P:s framträdande: ”Passerade inte gränsen”

Granskningsnämnden friar SVT:s ”Sommarlov” efter det kontroversiella framträdandet.

Mello-aktuella Suzi P:s framförande av en censurerad version av sin låt ”Shunon” strider inte mot sändningstillståndet.

”Även om sångtexten framfördes i ett barnprogram anser nämnden att den inte var av sådan karaktär att den passerade gränsen för vad som kan accepteras”, skriver nämnden i sitt beslut.

Upprörda föräldrar rasade och över 30 anmälningar kom in till granskningsnämnden efter att stjärnskottet Suzi P framträtt med sin sommarhit ”Shunon” i SVT:s populära barnprogram ”Sommarlov” i augusti.

Men nu frias programmet i ett beslut som fattats av Granskningsnämnden på fredagen.

”Granskningsnämnden konstaterar att det ska råda en vidsträckt yttrandefrihet i televisionen. Av nämndens praxis följer att varje uttalande eller annat inslag som kan uppfattas som stötande inte strider mot sändningstillståndet. Även om sångtexten framfördes i ett barnprogram anser nämnden att den inte var av sådan karaktär att den passerade gränsen för vad som kan accepteras”, skriver nämnden i sitt beslut.

”Förhärligade inte brott”

I låten rappar Suzi P bland anant öknamnet ”aina” för polisen och refrängen till den version av Suzi P:s låt som finns tillgänglig på streamingtjänster som Spotify och på Youtube innehåller textraderna: ”Han är fin han är min, yeah, Men han sniffar kokain, Men jag skiter i så länge han är min, yeah”.

Men i ”Sommarlov” framförde hon en censurerad version av låten och sjöng därför aldrig om kokain i barnprogrammet.

”Framförandet av den aktuella låten innebar inte en uppmaning till eller förhärligande av brott. SVT tog inte heller ställning i en kontroversiell fråga genom att sända framträdandet. Inslaget strider därför inte mot kravet på opartiskhet eller mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver granskningsnämnden.

Efter genombrottet sommaren 2019 har Suzi P fortsatt att släppa musik. I februari är hon aktuell som en av 28 artister som tävlar i Melodifestivalen om att få representera Sverige i Eurovision song contest. Suzi P tävlar i den första deltävlingen lördag 1 februari med låten ”Moves”.

Publisert:

LÄS VIDARE