Lisa Nilssons ilska mot Spotify: Måste ändras

Artisten Lisa Nilsson, 49, rasar mot Spotifychefernas höga löner och artisternas dåliga ersättning.

– Mina revisorer har räknat ut att jag tjänar två öre per låt som spelas, säger hon.

Av de fem som tjänade mest i Sverige 2018 är fyra chefer på Spotify.

Det har fått Lisa Nilsson, aktuell med turnén ”Kvinnan som är jag”, att reagera.

I ett Instagraminlägg riktar hon en känga mot Spotifychefen Gustav Söderström, som tjänade 332 miljoner förra året. Hon skriver att hon allvarligt funderar på att besöka en av hans semesteröar på västkusten ”för att ta ut kompensation”. Där hon skulle ligga i hängmattan, lyssna på musik och sippa på en gin och tonic.

– Det är humoristiskt skrivet och absolut inget hot, säger hon till Nöjesbladet.

Men hon tänker inte begå hemfridsbrott.

– Men man ska inte utesluta någon rolig selfie på någon brygga i juli.

– Att ta ut kompensation är en flört till att musik ska vara gratis och tillgängligt för alla, jag leker lite med tanken om att jag tycker att sommarhus ska vara tillgängliga för alla så blir det så.

80 000 om året

Lisa Nilsson tjänar ungefär två öre per låt som spelas på musiktjänsten. Totalt spelades hennes låtar ungefär fyra miljoner gånger förra året, det innebär att hon tjänar drygt 80 000 kronor om året på musiken som spelas på Spotify. Den största delen av hennes inkomst kommer från turnéer och scenframträdanden.

– Jag tjänar så lite från Spotify att jag inte ens räknar med det i mina årsbudgetar. Det blir snarare som en överrasknings-bonus. Jag tjänar min trygga inkomst på att stå på scen, säger hon.

Problem med att få ersättning

Artisten säger till Aftonbladet att det länge varit ett problem att få ersättning för strömmad musik. En av anledningarna är enligt henne att Spotify inte värderar kreativitet och konstnärskap. Hon menar att det är en inställning som lever kvar från förr då man laddade ner musik olagligt och att företagets vilkor måste ändras, inte artisterna.

– Det började med piratbolag och det är den inställningen som ligger till grund för de här lönerna. Det är respektlöst och ett undervärderande av konsten. Jag är stolt förkämpe av ett värderande av konsten och kreativiteten.

Kan du själv tänka dig att lämna Spotify?

– Nej, det kan jag inte. Jag har inte den positionen eller tryggheten. Jag gör det den dagen det finns ett alternativ. Skulle jag plocka bort min musik från Spotify tar någon annan den platsen.

Aftonbladet har sökt Spotify för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE