Sylvia Balac

Utan en daglig dos frågesports-tv tvingas vi ut på gatorna

Haj på akvariefiskar. Ulf ”Hajen” Hannerz.
Haj på akvariefiskar. Ulf ”Hajen” Hannerz.

Tiden när en vanlig människa kunde bli känd genom att briljera i ”Kvitt eller dubbelt” är sedan länge förbi. Och när ”Vem vet mest?” snart läggs ner finns det knappt något utrymme alls för vardagsbesserwissrar att visa upp sina kunskaper.

Vanligt folk i televisionen på bästa sändningstid? Ja, en gång i tiden var det faktiskt möjligt. ”Kvitt eller dubbelt” gjorde den då 14-årige UlfHajenHannerz (expert på akvariefiskar) känd för hela svenska folket 1957. Många följde i hans fotspår, som Salme Oja som 1986 imponerade storligen med sina kunskaper om rockgruppen Kiss. Men nuförtiden har frågesports-tv fått total kändisdille. Celebriteterna valsar runt i program som ”På spåret”, ”Alla mot alla med Filip & Fredrik” och ”Kulturfrågan kontrapunkt”.

Visst, okänt folk får ibland utrymme i ”Vem vill bli miljonär?” och ”Smartare än en femteklassare”, men ”Jeopardy” finns inte mer, och i maj går ”Vem vet mest?” i graven – efter 12 år.

Jag håller med förra programledaren Rickard Olsson om att ”Vem vet mest?” var som bäst när sändningstiden var en halvtimme på vardagar, det var en lagom dos hjärngymnastik för oss frågesportfrälsta. Däremot tvivlar jag på att Rickard Olsson håller med mig om att Johan Wester är en bättre programledare, när han med större lugn och pondus tar sig an lördagarnas 45-minuterssändningar.

När SVT i Göteborg nu har spånat fram ett nytt frågesportformat med premiär i höst kunde de inte låta bli att haka på kändistrenden. Visst ska vanligt folk få vara med, men bara som utmanare till en känd person. Lördagsprogrammet, som ännu inte har någon titel, går ut på att ett gäng okända utmanar en kändis inom dennas expertområde, och slås ut en efter en. Jag tillåter mig att tvivla på konceptet, och oavsett utfall saknas det ändå ett vardagligt, vanligt frågesportprogram i tablån. Utan ett sådant tvingas vi frågesportsberoende ut på gatorna, till städernas pubquiz där ölet flödar. Så en vardagsfrågesport i rutan skulle inte bara vara i enlighet med public service-uppdraget, utan även en folkhälsoinsats.

Publisert: