Jurymedlem: Inte nackdel med svensk text

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2020-03-07

I kväll kommer hundratusentals personer att rösta på sin favorit i Melodifestivalfinalen. Men det blir inte nödvändigtvis tittarnas favorit som representerar Sverige i Eurovision 2020.

Den internationella juryn har halva makten.

Juryn, som i år består av Israel, Österrike, Armenien, Australien, Malta, Island, Frankrike och Nederländerna har stor makt i Melodifestivalfinalen. Men vad kollar de egentligen efter?

– Helhetsintrycket är viktigt, många delar måste passa ihop. Men det viktigaste är låten, säger Österrikes Marvin Dietmann, som har en lång Eurovisionkarriär bakom sig.

Han nämner också rösten, scenframträdandet, kameraarbetet och om artisten framstår som sympatisk som viktiga ingredienser.

Balladtrend i Rotterdam

Den enda artisten som kommer att sjunga på svenska i finalen är Anis Don Demina – däremot planerar han att byta till engelska om det blir en Eurovisionplats. Men att sjunga på sitt hemspråk behöver inte vara en nackdel, tror Dietmann.

– I slutänden tror jag inte så många tittare där ute lyssnar väldigt noga på texten. Vissa gör det, och därför är det viktigt, men det är nog många som bara njuter av känslan man sänder ut. Därför är inte språket det viktigaste, säger han.

Många länder har fortfarande inte bestämt vilka bidrag som kommer att representera dem i Eurovision, men Marvin Dietmann tycker sig se en trend.

– Jag har inte hört alla låtar nu, men jag har sett att det är många ballader. Det är många sjungande artister, det är inte så många band. På senare år har det blivit många individuella och unika artister, oavsett vad de gör. Man följer inte lika mycket vad som hände året innan, utan letar unika bidrag, säger han.

Geografisk spridning

Förra året minskade antalet jurygrupper från elva till åtta för att efterlikna tittarnas röstningsgrupper. Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson berättar att de försöker att ha med länder som representerar olika musiksmaker ute i Europa.

– Allt från Medelhavsländer till öst, ett nordiskt land, sedan har vi värdlandet på plats. Det gäller att få en bra geografisk spridning, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln