John Lithgow

”Regissören tog emot mig i pyjamas”

Stjärnan om sina egna metoo-upplevelser

Av: 

Magnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD

”Dra upp kjolen en bit. Låt mig se dina ben. Lite till!”, viskar en upphetsad Roger Ailes efter att ha kallat in en av sina unga, blonda medarbetare på sitt privata kontor.

Den nu döda TV-mogulens diskriminering av de kvinnliga nyhetsuppläsarna slog 2016 ner som en bomb då dussintals kvinnor träffade fram och anklagade Fox News-grundaren för sexuella övergrepp.
I ”Bombshell” spelas tre av hans offer av Margot Robbie, Nicole Kidman och Charlize Theron.

Att Theron vill utforska historier om sviniga män är kanske inte så konstigt . När hon var barn såg hon sin mamma i självförsvar skjuta ihjäl hennes våldsamma och alkoholiserade pappa.

Som tonårsmodell upplevde hon tidigt den kultur som rullas upp i filmen.

– Det var en nivå full av missförhållanden, säger den kortklippta sydafrikanskan när hon i zebrarandig tröja, svarta byxor och svarta pumps tar emot på ett hotell i Beverly Hills.

– Jag minns att jag var på plåtningar där jag inte kunde göra någon nöjd – oavsett vad jag gjorde. För en ung tjej är det en hemsk situation att vara med om.

Charlize Theron.
Charlize Theron.

Det blev inte bättre när hon försökte slå sig in i Hollywood.

Fyllda 19 bjöds hon in till ett scentest hemma hos en välkänd regissör. Han tog emot henne i bara en pyjamas och en drink i handen.

Väl inne i huset dröjde det inte länge förrän han börja ta henne på låren.

Hon uppger att hon bad om ursäkt och sa att hon var tvungen att dra.

På vägen hem blev hon förbannad på sig själv.

Skämdes över reaktionerna

– Jag slog båda händerna hårt i ratten. Jag tog på mig skulden för det som hänt.

Hon skämdes samtidigt för sina reaktioner.

– Jag gjorde fel. Jag bad honom inte dra åt helvete. Jag gjorde inte sånt som vi tror att man ska göra.

Händelsen lär inte vara lätt att prata om. Men arbetet med ”Bombshell” som hon producerat gör att den 44-åriga skådespelerskan inte längre har något emot att lägga korten på bordet.

– Hela mitt liv har det snackats om sexuella trakasserier och sexuell diskriminering. Men det är annorlunda i dag än för exempelvis tio år sedan. Då trodde ingen på oss. Nu har vi nått en tid och en plats där många modiga kvinnor trätt fram och berättat om vad de varit med om.

Kidman, 52, spelar i filmen Gretchen Carlson, kvinnan som raserade korthuset när hon stämde Ailes. Theron ikläder sig med hjälp av blonderad peruk, mörka kontaktlinser och flera ansiktsproteser tv-ankaret Megan Kelly. Ailes, som fram till sin plötsliga död i maj 2017 nekade till anklagelserna, porträtteras av John Lithgow.

Det var avsikten

– Det är viktigt att komma ihåg att sånt här sker i alla branscher, inte enbart i Hollywood eller i mediebranschen. Oavsett social grupp tror jag att alla kvinnor i hela världen kan relatera till det och ha en konversation om det. Det var det som var avsikten med ”Bombshell”, säger Theron.

Margot Robbie (”Wolf of Wall Street”) föreställer Kayla Pospisil, en figur som är en sammanslagning av flera kvinnliga vittnesmål mot Ailes.

– Vi påbörjade det här projektet innan Metoo, Times up, Harvey Weinsteinsagan, Charlie Rose och Matt Lauer-skandalerna rullats upp. Ödet gjorde att vi fann manuset och vi ville göra det direkt, säger Theron som tillsammans med Robbie har Oscarsnominerats för rollinsatsen.

Magnus Sundholm och Charlize Theron.

Vinner Theron kan hon tangera bedriften från 2003 då hon tilldelades en statyett för rollen som seriemördare i ”Monster”.

Sedan dess har hon spelat en rad starka kvinnor, bland andra Furiosso i ”Mad Max: fury road”, Lorraine i ”Atomic blonde” och Cipher i ”Fast & furious 8”.

På frågan om den hårdkokta imagen skrämmer bort eventuella potentiella pojkvänner skrattar den ensamstående tvåbarnsmamman gott.

Öppen för förslag

– I en stor del av de relationer jag har haft med män har jag varit hypermedveten om att en del av mig utgjort något slags hot om jag velat leva mitt liv fullt ut.

Hon uppger att hon i 20-årsåldern försöka ta mindre plats i varje förhållande -  i hopp om att relationen skulle bli perfekt.

– Ju äldre jag blivit har jag insett att det inte är jag. När mitt liv är på väg att ta slut vill inte jag känna att jag gjorde något som höll mig tillbaka. Det finns inget värde i det.

Hon rättar till en blonderad hårslinga som tycks irritera i pannan.

– I slutänden hoppas jag att jag träffar någon som är glad över allt jag har att erbjuda. Tills det sker tänker jag inte nöja mig med första bästa. Mitt liv är för underbart, för bra och jag är för lycklig för att vem som helst ska komma och få förstöra det.

Hon ler.

– Men, med det sagt, är jag öppen för förslag.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här kan du se Bafta-galan 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

John Lithgow

Nicole Kidman

Roger Ailes

Margot Robbie

Charlize Theron

Sexuella övergrepp

Metoo