Tom Hugo vågade inte komma ut som homosexuell

Keiino-artisten: ”Kunde inte vara mig själv”

Publicerad 2019-08-01

Tom Hugo.

Tom Hugo och gruppen Keiino slog igenom stort i Eurovision song contest med låten ”Spirit in the sky”.

Låten handlar om homosexuellas kamp och urfolks rättigheter – något som Hugo själv kämpat för.

– Det var inte förrän jag var 27 år som jag vågade komma ut, säger han.

Tom Hugo, 40, som i dag uppträder med gruppen Keiino på Schlagerkvällen, växte upp i ett konservativt och kristet samhälle i Norge. Även om han som tonåring visste att han var homosexuell så kände han en skam för att komma ut.

– Det var inte förrän jag var 27 år som jag vågade komma ut. Eftersom det tog så lång tid för mig att bli bekväm med min sexualitet så är det viktigt för mig att visa hur stolt jag är i dag, för att underlätta för någon som befinner sig i samma situation som jag gjorde då, säger han till Nöjesbladet.

Hindrades av popbranschen

En annan anledning till att det tog så lång tid var att Tom Hugo ville slå igenom som popartist. Av sin manager i Tyskland hade han fått reda på att det var bättre att hålla sin sexualitet inom sig ifall han ville slå igenom i Tyskland.

– Det var för viktigt för mig att bli sedd inom popbranschen. Det resulterade i att jag inte kunde vara mig själv i intervjuer eller på scen.

Tom Hugo säger att hans familj reagerade på bästa möjliga sätt när han väl tog beslutet att komma ut som homosexuell.

– Jag har både liberala föräldrar och kompisar. Min farmor är väldigt religiös så jag var lite skeptisk på vad han skulle säga, men hon sa: “Om Gud har skapat dig så, så är det den du ska vara”.

Succé i ESC

Förra året skrev Tom Hugo, tillsammans med maken Alexander Nyborg Olsson, Norges officiella pridelåt ”Family” – en låt som både handlar om familjen man fötts in i och den familjen som man skapat på vägen av folk i sin närhet.

Den andra låten som paret skrev tillsammans var ”Spirit in the sky”, Norges låt i Eurovision song contest och som framfördes av gruppen Keiino. Låten handlar om homosexuellas kamp och urfolks rättigheter.

– Det är ett budskap som är väldigt viktigt att sprida i popmusiken. Ibland är det bra att påminna alla om att vi inte är i mål och att alla inte kan vara sig själva utan att bli trakasserade.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln