Krisande livebransch begär regeringshjälp

”Ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den svenska nöjesnäringen uppmanar den svenska regeringen att stötta branschen på samma sätt som skett i Storbritannien. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Den svenska nöjesnäringen uppmanar den svenska regeringen att stötta branschen på samma sätt som skett i Storbritannien. Arkivbild.

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska evenemangsnäringen – vilket har fått branschen att gå samman och begära hjälp från regeringen.

– Det är ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa, säger Marie Lindqvist på Stockolm live till TT.

Efter att förbudet mot sammankomster med fler än 500 deltagare infördes i mars, något som därefter skärptes till 50 deltagare, har i stort sett all evenemangs- och nöjesproduktion på de svenska arenorna upphört – och livebranschen befinner sig nu i en djup kris.

Foto: PRESSBILD
Marie Lindqvist på evenemangsföretaget Stockholm Live.

Ett flertal stora aktörer inom den svenska nöjesnäringen, däribland företag, branschorganisationer och fackförbund, går nu därför samman i ett upprop där man uppmanar Sveriges regering att stötta branschen på samma sätt som i Storbritannien.

Där har landets regering beslutat att ge ett riktat stöd om 1,5 miljarder pund till nöjesnäringen – och enligt Marie Lindqvist från evenemangsföretaget Stockholm Live vill branschen nu se liknande åtgärder från den svenska regeringen.

– Det vi har gemensamt är att vi sedan i mars i princip är belagda med näringsförbud och i princip inte har några intäkter överhuvudtaget. Vi var också de som fick stänga först – och som med stor sannolikhet också kommer att vara de som får öppna sist, säger hon.

"Veckorna går"

Redan i början av juni skickade också branschorganisationen för sponsrings- och eventindustrin, SES, en hemställan till näringsminister Ibrahim Baylan, där man begärde hjälp, och enligt Marie Lindqvist bygger det nu aktuella uppropet vidare på det tidigare initiativet.

– Vi hade också ett möte för en månad sedan med närings- och kulturdepartementet – men har inte fått någon återkoppling på det. Veckorna går och nu behöver vi se, precis som man gjort i Storbritannien, att Sveriges regering inser allvaret och också är redo att investera i en näring som är så viktig – och som vi ofta framhåller som något vi är stolta över.

Foto: PONTUS ORRE
Näringsminister Ibrahim Baylan.

"Får inte till dialog"

Marie Lindqvist säger att hon vill lyfta framför allt två frågor som extra viktiga för branschens fortlevnad.

– Dels vill vi inleda en dialog med Folkhälsomyndigheten om hur förutsättningarna för ett ansvarsfullt öppnande kan se ut. Den andra frågan är den som rör ett riktat stöd till näringen – och då talar vi om hela ekosystemet. Många som man kanske inte alltid ser påverkas av det här – exempelvis scenarbetare, ljudtekniker, sminköser och transportörer, säger hon och fortsätter:

– Det är ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa. Vi vill titta på de förutsättningar som finns tillsammans – men vi får inte till en dialog, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE