Benjamin Ingrosso

Efter Aftonbladets avslöjande: Benjamin Ingrosso skänker bort sitt krisstipendium

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Benjamin Ingrosso är en av de artister som kritiserats hårt för att ha fått krisstödsstipendium.

Nu ska artisten skänka pengarna till sina musiker.

”Hade aldrig tillåtit detta om jag varit fullt införstådd i hur allt gått till”, skriver han på Instagram.

Benjamin Ingrosso, 22, var en av de artister som beviljades 50 000 kronor i krisstödsstipendium från staten på grund av coronapandemin, något Aftonbladet kunde berätta om under torsdagen.

Efter att Melodifestivalenvinnaren och flera andra artister med mångmiljontillgångar i sina bolag kritiserats hårt i sociala medier för att ha sökt bidraget skriver han nu i ett Instagraminlägg att han kommer att fördela sitt bidrag på sina medarbetare.

Benjamin Ingrosso fick stipendium från Konstnärsnämnden.

”Jag önskar att folk kunde ta reda på mer fakta i rubriker innan man börjar hata.. För några veckor sedan fick mitt management info om att det fanns bidrag att söka för förlorad inkomst i och med corona. Mitt management sökte för mig och flera andra artister för att vi skulle få lite plåster på såren för stort inkomstbortfall för mig och alla andra som jobbar inom live-scenen”, inleder Benjamin Ingrosso inlägget.

”Inte ta en enda krona”

Han fortsätter:

”Med handen på hjärtat hade jag aldrig tillåtit detta om jag varit fullt införstådd i hur allt gått till och i hur systemet funkar. Jag kommer hur som att fördela mitt bidrag på mina musiker och crew som kämpar mer än någonsin ekonomiskt just nu och inte ta en enda krona till mig själv såklart!”

Vidare skriver artisten att han önskar att folk kunde känna honom på riktigt och förstå att han är ”den sista personen som är girig efter pengar”.

”Nu är allt som det är och jag hoppas ni kan visa förståelse för situationen och i fortsättningen inte tro på allt som skrivs i tidningarna och försöka sprida kärlek istället för hat.”

Skivbolaget som sökt

Therese Hädinggård på Benjamin Ingrossos skivbolag Ten Music säger till Aftonbladet att Benjamin Ingrosso inte har något ytterligare att tillägga än det han skriver i inlägget. Vad Benjamin Ingrosso menar med att man inte ska tro på allt som skrivs i tidningarna vill de inte heller utveckla.

– Det är inte Benjamin själv som har sökt, det har vi gjort åt honom. Vi fick tips från flera av våra bokningsbolag att våra artister kunde söka kriststöd för uteblivna intäkter och att man kunde få tillbaka en liten slant på hela den summan som man går miste om för inställda sommarturnéer. Vi har också uppmanat våra andra kreatörer som musiker och tekniker att söka, har Therese Hädinggård tidigare sagt till Aftonbladet.

Fördelat 70 miljoner

Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet. Villkoret för krisstipendierna har varit att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin.

Nämnden har beviljat stipendier på mellan 15 000 och 50 000 kronor.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

En liten gåva ger stort hopp – skicka ett blombud och stötta Rosa bandet här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Bo Kaspers Orkester, Dr Alban och Di Leva får nej från Kulturrådet

ÄMNEN I ARTIKELN

Benjamin Ingrosso