Sommarvärdar 2019

Stina Wollter fann stöd i åttaåriga Maja – efter systerns död

Stina Wollter pratar i Sommar i P1: ”Jag älskar dig så högt”

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

Stina Wollters syster Ylva hann aldrig uppleva sin 30-årsdag.

Efter att ha kämpat mot anorexia i 18 år dog Ylva i sviterna av sin ätstörning.

I sitt sommarprat i P1 berättar Stina Wollter om den svåra tiden och om mötet med cancersjuka Maja som kom att förändra hennes liv.

När Stina Wollter var tio år drabbades hennes tolvåriga syster Ylva av anorexia. Arton år senare dog systern i sviterna av sin ätstörning.

I dagens ”Sommar i P1” berättar Stina Wollter om att hon hela tiden levde med ett ”räddsug” i magen eftersom telefonen när som helst kunde ringa och meddela att systern hamnat i koma, slagit sig, fått krämpor eller hjärtstillestånd.

– Ylva har återupplivats och överlevt så många gånger att jag på ett omedvetet plan nog tror att det ska fortgå i evigheter, säger hon i programmet.

Två månader innan Ylva skulle fylla 30 år berättade hon för Stina att hon inte kommer att leva fram till sin födelsedag. Stina Wollter minns inte vad hon svarade, mer än att svaret var avvisande.

– Nu säger hon det som ska bli till en pipeline rakt in i framtiden och borra sig fram till mig 15 år senare, medan jag pratar med ett åttaårigt barn i telefon som säger: ”jag skulle bli förvånad om jag lever till årsskiftet”.

Wollter om relationen med Maja

Barnet hon pratade i telefon med var cancersjuka Maja och deras första telefonsamtal ledde vidare till en relation som Wollter beskriver som ”mitt jordelivs kanske viktigaste uppdrag”.

Det första samtalet, som ägde rum i P4-programmet ”Karlavagnen” 2007 där Stina Wollter är programledare, resulterade i flera telefon, mejl, chatt och sms-konversationer.

– Skype är igång nästan dygnet runt. Hon är där när jag vaknar och när jag somnar. Hon flyttar in i vardagslivet och på grund av ljudet från datorn så är det nästan som att hon bor inne i arbetsrummet där datorn står.

Wollter säger att de under flera månader utvecklade en stark relation. Maja levde över årsskiftet men dog i början av 2008 men lever lika starkt i Stina Wollter i dag.

I ”Sommar i P1” riktar Stina Wollter en hälsning till Maja.

– Det har gått tolv år nu och jag älskar dig så högt att det hörs och jag tror mig veta att du på ditt håll gör det också.

Aftonbladet har varit i kontakt Stina Wollter som läst texten och avböjt att kommentera ytterligare.

”Sommar i P1” med Stina Wollter släpps 26 juni kl 07 och sänds i P1 kl 13.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Sommarvärdar 2019

LÄS VIDARE

Stina Wollter: ”Min syster sa att hon skulle dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Stina Wollter

Sommar i P1