Christina Lindberg gör comeback – efter Tarantinos hyllning

Gör sin första film på 45 år

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Under 1970-talet visste alla vem Christina Lindberg var. Utvikningsbrud och lättklädd filmstjärna.

På fredag har hennes första film på 45 år premiär. Och hennes comeback hade antagligen inte blivit av utan Quentin Tarantino.

– Han har betytt oerhört mycket. När han lyfte fram min gångna filmkarriär, blev det som att han kastade in mig i framtiden, säger hon.

Filmen ”Anita – ur en tonårsflickas dagbok” (1974) är nog inget som Stellan Skarsgård lyfter fram när han pratar om sin karriär. Där spelar han en psykologistudent som blir ihop med en 16-årig ”nymfoman” (ett begrepp som inte används längre).

– Det var min senaste huvudroll och jag spelade mot Stellan Skarsgård, minsann. Fast då var nog jag ett större namn än han, säger Christina Lindberg, 68.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Christina Lindberg.

Sedan sadlade hon om och blev journalist i över 30 år. Gjorde bara ett och annat mindre inhopp framför filmkameran.

Hyllades av Tarantino

Fast för ett tiotal år sedan började Quentin Tarantino prata om att svenska filmen ”Thriller – en grym film” (1973) var en inspirationskälla till hans båda ”Kill Bill”-filmer. Och att Elle Driver (Daryl Hannah) med sin svarta lapp för ena ögat var direkt inspirerad av Christina Lindbergs rollfigur i den svenska filmen.

Han bjöd henne till Los Angeles och en festival för genrefilmer. Sedan har det rullat på för Christina, som hittills bara i år har avverkat sex sådana festivaler och fått hederspris på tre av dem. För tre år sedan gjorde Jane Magnusson och Ika Johannesson en dokumentär om Christina.

– Feministrörelsen och vänsterfalangerna tyckte att det jag gjorde kunde grävas ned med atomsoporna. Det var deras attityd. Nu står jag här i dag och tycker att jag nog gjort något ganska bra ändå.

Spelar mysisk kvinna

– När Tarantino bjöd in mig till galapremiären av ”Inglourious basterds” i Stockholm och stod med armarna om mig i tio minuter på röda mattan… jag tror det var hans sätt att säga att den här typen av genrefilmer jag gjorde är värda någonting, att han hämtat inspiration i dem. Det har betytt mycket, det han gav mig.

På fredag har ”Svart cirkel” premiär, hennes första stora roll på 45 år alltså. En svensk psykologisk thriller, regisserad av spanjoren Adrián García Bogliano.

– Jag spelar en mystisk kvinna som har spelat in en hypnosskiva på 1970-talet. Den hamnar i händerna på två systrar. Skivan har lite biverkningar, så de söker upp mig. Sedan blir det en väldigt mörk skräckfylld fortsättning.

Publicerad:

LÄS VIDARE