Tondöva personer sökes för Malmökör

Lina Lapelytė
Lina Lapelytė

Tondöva och icke-musikaliska personer får nu en chans att ställa sig på scen.

I en performanceproduktion ska tondöva personer bilda en kör.

– Det är fint att något omvärlden betraktar att man inte kan göra, får man nu göra fullt ut, säger Petter Pettersson, artistic director på Lilith Performance Studio.

Konstorganisationen Lilith Performance Studio i Malmö arbetar med att bjuda in utländska konstnärer som får sätta upp en föreställning i staden. I november och december är det dags för en performanceproduktion med konstnären Lina Lapelytė.

Produktionen kommer bland annat att bestå av en kör bestående av cirka 25 personer - vilka alla ska vara tondöva eller åtminstone ha svårt att träffa rätt toner.

Tillsammans med fyra klassiska musiker ska de sedan utöva musikstycken i den uppbyggda scenografin.

”En otrolig respons”

– Hon (Lina Lapelytė) vill ta fram det som är skevt, ofullständigt och bygga in riskmomentet i verket. För vi vet inte riktigt hur kören kommer låta. Det kommer rimligtvis variera mer än en tonsäker kör gör, säger Petter Pettersson, artistic director på Lilith Performance Studio.

Personerna som hittills har sökt in har i hela sina liv fått höra att de inte kan sjunga.

– Det har varit en otrolig respons från många tondöva som inte fått utrymme tidigare. De skriver ”Yes, nu är det min chans” eller ”Nu är det vår tur”. Så det är väldigt roligt, säger Petter Pettersson.

Petter Pettersson och Elin Lundgren på Lilith Performance studio
Petter Pettersson och Elin Lundgren på Lilith Performance studio

Audition i sommar

Att människor som i sin omvärld betraktas som att de inte kan sjunga nu får göra det på ett uppmärksammat vis inför publik ser han som fint.

– Det är en möjlighet att vara med om någonting annorlunda och som de flesta inte varit med om innan. Det är väldigt mycket olika människor som söker.

Den litauiska konstnären Lina Lapelytė performanceverk har sin förankring i musiken och inslag av populärkultur och könsstereotyper är typiskt för hennes verk.

Auditions för den tondöva kören kommer att ske i juni.

Publisert:

LÄS VIDARE