Johannes Brost: Lite allvar och många härliga skrönor

Johannes Brost avslutade årets ”Stjärnorna på slottet”.
Johannes Brost avslutade årets ”Stjärnorna på slottet”.

Final för årets säsong av ”Stjärnorna på slottet”.
Där alla har trivts bra tillsammans på slottet och (nog) hemma i tv-sofforna också.
Och hade programtiden varit längre, hade Johannes Brost säkert suttit och dragit skrönor fortfarande…

För knappt åtta år sedan, efter en intervju kring Ulf Malmros film ”Bröllopsfotografen”, som blev något av en storstilad come back för Johannes Brost i filmvärlden, ringde han upp och skällde ut mig efter noter på grund av artikelns rubrik.
Han var topp tunnor rasande och lät sig inte alls nöjas med min förklaring att det var ju faktiskt Kjell Bergqvist som hade sagt saker som gjorde att rubriken blev som den blev.
Några månader senare smög han upp bakom mig i något krogvimmel och skrek Buuuuh! så jag hoppade högt.
- Nu är vi kvitt! sa han och skrattade.
Sådan är han. Både rakt-på-sak och rolig.
En och annan kan kanske tycka att den 70 år unge skådespelaren var lite skrytsam i tv-programmet. Men vem som har varit kompis med Mick Jagger sedan 20-årsåldern hade inte dragit samma historier? Om rockstjärnans guppande stjärt mitt i älskogen eller det faktum att en ung servitris på Grand Hôtel i Stockholm, ovetandes om Rolling Stones status i världsordningen, hellre ville ha Johannes Brosts autograf än Mick Jaggers.
En och annan kan kanske också tycka att Brost såg lite väl lättsinnigt på saker och ting. Som att det kom ett barn till världen eller att ett förhållande tog slut, allt kunde han ju inte ha tid med för där fanns alltid nya jobb som väntade.
Lyssnade man noggrant till hans berättelse, insåg man dock att där fanns åtskilliga saker som hade gripit tag i honom på allvar också. Inte minst det kärleksfulla förhållandet till mamma Gudrun Brost (1910-1993), firad skådespelerska själv, och saknaden efter henne när hon gick bort.
Vi fick The Johannes Brost story. Uppväxten. Karriären. Privatlivet. Kokainet. Berättat av någon som vet hur man gärnar knorrar till det lite extra, för att historien ska bli ännu bättre. En mycket underhållande timme.
Överlag har årets säsong överglänst fjolårets. Bättre med trivsam stämning än bråk.
Tycker dock det är dags för SVT att vidga begreppet för vilka som kan vara Stjärnor på slottet.
En förkrossande majoritet hittills har varit skådespelare. Där finns artister, regissörer, författare och konstnärer som också platsar i gänget.

Publisert: