Kris för Eurovision – ledningen hoppar av

avRebecka Ljung, Torbjörn Ek

1 av 3 | Foto: Martin Meissner/AP
Jamala från Ukarina vann Eurovision-finalen i Globen i fjol.

Eurovision Song Contest 2017 hålls om mindre än tre månader.

Men förberedelserna i Ukraina kantas av problem.

Ledningen för finalen hoppar nu av, i protest.

Med mindre än tre månader kvar till Eurovision Song Contest i Kiev, Ukraina, är det kris bakom kulisserna. Nyckelpersoner ur ledningen för teamet bakom den stora europeiska finalen har just hoppat av, i protest.

Det handlar om de verkställande producenterna, marknadschefen och säkerhetschefen med flera på tv-bolaget UA:PBC, som inte tänker vara med på tåget längre. Nu måste kanalen hitta ersättare till allihop.

Eurovision-avhopparna protesterar

Den avhoppade ledningen har lagt ut ett öppet protestbrev på nätet, översatt på Eurovisionsajten ESCkaz:s Facebooksida, där de kritiserar en ny chef, som en ukrainsk kommitté har tillsatt.

Pablo Grytsak heter den vice generaldirektören, som enligt avhopparna har stoppat deras arbete under två månader och försenat hela processen inför Eurovision-showen i Kiev.

På måndagen höll det ukrainska tv-bolaget som jobbar med Eurovision Song Contest en presskonferens om avhoppet. Där bekräftade produktionsansvarige svensken Ola Melzig att schlagerarbetet i Ukraina ligger efter i tidsplanen.

Melzig säger att det är svårjobbat i Ukraina. Byråkrati gör det svårt att ta in utländska konsulter – vilket krävs för att få till den stora finalen i maj.

– Systemet som är i bruk nu är ganska nytt, tillsatt för att stävja korruption, men det har gjort det ganska komplicerat att upphandla tjänster, säger svensken till Nöjesbladet.

Ola Melzig, som i Ukraina jobbar med sin trettonde Eurovision Song Contest, tror att avhopparnas frustration handlade om en frustration över något större än generaldirektören.

Eurovision-svensken: ”Meningarna går isär”

– Vad de skyller på och hur de motiverar sitt avhopp – där går meningarna lite isär. Det är ett väldigt komplicerat system att jobba i här nere. Jag tycker det är väldigt konstigt att de gjorde det på ett så öppet sätt. Det förstår jag inte riktigt, säger Melzig.

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU har berättat om det stora avhoppet, på sin sajt. Där kallas händelsen för ”personalförändringar”.

Eurovision Song Contest 2017 hålls i Kiev, Ukraina. Det blir den 62:a upplagan av musiktävlingen. Ukraina vann förra året med låten ”1944”, framförd av Jamala.