”Händig man sökes”-kvinnorna lever mångas dröm

Snickare hett yrke hos en partner

1 av 8
”Händig man sökes”.
NÖJE

25 procent av svenska kvinnor vill dejta en snickare.

”Händig man sökes”-profilerna är inte förvånade.

– Folk tar yrkena som man tycker är lite sexiga – du vet, barbröstade svettiga snickare, säger Filippa Björling.

Nya TV3-programmet ”Händig man sökes” kombinerar inredning med dejting. Tre singelkvinnor bjuder hem ett antal hantverkare, som hjälper dem att renovera sina hus. Samtidigt letar deltagarna efter kärlek.

En dröm för många svenska kvinnor, tycks det, om en ska tro en ny undersökning om det mest attraktiva yrket hos en partner, gjord av YouGov.

Enligt enkätundersökningen vill 25 procent av kvinnorna helst träffa en snickare. 21 procent tycker att läkare är hetast och 12 procent drömmer om att träffa en ingenjör.

– Jag är nog en av de 25 procenten. Om man har hus är det ju smidigt att vara tillsammans med någon som är händig, säger deltagaren Johanna Björk, 37, från Vellinge.

Filippa Björling, 38, från Älta, är också med i programmet. Hon tror att toppyrkena handlar om att många vill träffa en driven, kunnig partner.

Björling har också en annan teori om varför det fantiseras om snickare:

– Folk tänker instinktivt på sex och tar yrkena man tycker är lite sexiga. Du vet, barbröstade svettiga snickare.

En stereotyp fantasi som blir verklighet i ”Händig man sökes”. Barbröstade hantverkare – och kvinnor som får hjälp – har väckt kritik inför tv-premiären. Onödigt, tycker Johanna Björk.

– Det är ingen som har tvingat killarna att ta av t-shirten. Det har de gjort själva. Så folk som kommer med kritik måste kunna se humorn i det. Det är en rolig grej.

Johanna Björk hoppas att åsikterna ändras när programmet har sänts.

– Folk beskriver oss som tre hjälplösa kvinnor och undrar hur vi kan ställa upp på ett så sexistiskt program. Men vi har blivit utvalda för att vi är tre starka, självständiga kvinnor.

Filippa Björling håller med. Hon anser sig händig och såg inspelningen som en byggskola.

– Jag hoppades på att själv kunna vara med och bygga och visa att jag kan göra allt som ni kan, lite feministiskt. Och jag var precis lika delaktig som killarna. Sen vet jag inte hur det kommer synas i programmet, säger Björling, som hoppas slippa tröttsamt näthat.

Undersökningen om attraktiva yrken indikerar att ynka två procent av svenska män vill dejta en snickare.

– När nån ställer en sån fråga, får man en ögonblicksbild i huvet. Och det är inte så ofta man associerar kvinnor till snickare, menar Filippa Björling.

– Mannen kanske vill vara lite macho man – den som snickrar när staketet går sönder och får upp tavellisten från Ikea. Jag tror män uppskattar när de får visa att de är händiga, säger Johanna Björk.

”Händig man sökes” får premiär i TV3 i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3

Dejting