”Skam”-stjärnan: ”Det är inte konstigt att vi söker oss till porren”

Reporter: Angelica Linde

Publicerad:
Uppdaterad:
Ulrikke Falch
Foto: PRESSFOTO
Ulrikke Falch

Hon säger att porr uppfyller det skolan inte kan ge.

Nu attackerar ”Skam”-stjärnan Ulrikke Falch sexualundervisningen.

Dagens tonårskillar lär sig att det är okej att utnyttja tjejer, skriver hon i ett debattinlägg i Aftenposten.

”Sanningen är att porr är den mest tillgängliga sexualundervisningen”, skriver ”Skam”- skådespelaren, känd för sin roll ”Vilde”, i ett debattinlägg i Aftenposten.

Ulrikke Falch, 20, är trött på att tonårspojkar tror att tjejer är till för att tillfredsställa killar i sängen. Hon skriver att det är skolans fel. För när de inte får reda på vad de vill veta i skolan söker de sig istället till porren för att lära sig mer. Särskilt eftersom det är pinsamt att fråga läraren om saker man funderar över.

”Sexualundervisningen består fortfarande av att förhindra könssjukdomar och graviditet. Vi reducerar sex till något som får stora konsekvenser. Det som är så naturligt, kletigt, fuktigt, härligt och MÄNSKLIGT blir reducerat till något vi måste passa oss för. Då är det inte konstigt att vi söker oss till porren.”

Började kolla på porr som sjuåring

Hon skriver vi, för hon är själv en av de ungdomar som använde sig av porren för att lära sig om sex. Hennes första sökord på google någonsin var ”porr”. Sju år var hon när hon började leta efter videos på nätet, och det hon hittade var grovt – djursex, incest och våldtäkter. Hon hänvisar till en undersökning som säger att över hälften av killar i åldern 13 till 16 år säger att de kollar på porr.

”Från ung ålder får de lära sig att kvinnor är någon som vill ha dig, som ber dig om att bli knullad – över ett skrivbord, ett operationsbord och i ett baksäte, av tre män, av sin styvfar, av sin pappa. När vi vet att porr är den mest tillgängliga sexualundervisningen, kan vi bara föreställa oss hur nästa generation kommer se ut, som är uppfostrade på hardcore-porr.”

I den långa texten fortsätter hon beskriva vad killar förväntar sig att hon ska ställa upp på som tjej: sprut i ansiktet och diverse andra saker som de sett i porr. Och att unga tjejer som också är uppvuxna med porr tror att de måste acceptera det.

”Ungdomarna får stark press på sig om vad de ska säga ja till av sexuella aktiviteter, och krav på utseende. Det är här sexualundervisningen spelar en viktig roll. I dag lär vi oss ingenting om samtycke, att sätta gränser, sexualitet eller olika typer av relationer.”

”De måste bli varse normerna”

Hon fortsätter med att förklara vad hon tycker ska göras åt problemet.

”Hur fantastiskt vore det inte om vi kunde förebygga våld i förhållanden genom att lära elever vad fysisk och psykisk misshandel är redan vid 14 års ålder? Och istället för att tro att man är onormal och inte passar in, vill jag att de ska bli varse om normerna som begränsar dem. Vi måste undervisa ungdomar om det självhat de stöter på i vardagen. För självhat är tillgängligt varje dag, det är inte verktyg för att förbättra självkänslan.”

Publicerad: