Maxi Svensson: "Jag ska ut i världen"

Av:  Sara Haldert/TT

Han är Sveriges kanske yngste illustratör, kallas för underbarn och hans verk säljs för stora summor. Nu har 17-årige Maximilian ”Maxi” Svensson illustrerat sin andra barnbok: ”En hemlig sommarnatt”.

– När jag jobbar så hårt så vill jag att folk ska se det också, inte bara jag, säger han.

Det är en tryckande het försommardag utanför villan i Tyresö söder om Stockholm Där Maxi Svensson bor med sin familj. Ganska direkt när man kommer in i huset märks att det här bor en tonåring med ett specifikt intresse: Ett helt rum innanför hallen är i själva verket en ateljé.

17-årige Maxi Svensson var sex år när han hjälpte sin farfar att rensa en bod i trädgården. Där hittade han pappa Niclas gamla akrylfärger, blev nyfiken, och provade.

”Lite kladd”

– Jag kände bara för att prova på. Det var inte att jag tyckte: ”Wow, vad coolt” direkt, det blev mest lite kladd. Men det var ändå lite kul, och jag fortsatte att måla med akryl i två år, minns han.

Maxi Svenssons föräldrar såg att hans intresse ökade och uppmuntrade det genom att se till att han alltid hade material hemma.

– Vi åkte till Biltema och köpte färger, dukar och penslar, jag fick ett staffli så att jag kunde sitta i mitt rum själv. Där satt jag med mina små dukar och det såg inget vidare ut. Men det blev mer och mer en hobby och jag satt där med mina färger, och valde ut bilder att måla av på Pinterest, säger han.

Tills en dag då han fick en bok av Lars Lerin i present av farmor och farfar. Maxi Svensson bläddrade i den och hans föräldrar fick de inte helt okomplicerade frågorna: ”Vad är konst? Vad är en konstnär?”

Svaret: ”Någon som sitter hemma och målar och gör vad den vill”.

– När jag sade det så bestämde du dig. Och sedan dess har du målat, säger pappa Niclas.

Ett barn som säger att de ska bli någonting kan ju vara ganska exalterat, men sedan kan det rinna ut i sanden, konstaterar Maxi Svensson.

– Men jag tog det ganska seriöst för att vara så liten. Det var väldigt skönt att veta att det här ska jag bli, och det har varit skönt att veta exakt vad mitt mål är. Jag har alltid någonting att jobba emot, även nu, säger Maxi Svensson.

Göra det bästa

Lars Lerin-boken blev Maxi Svenssons första kontakt med akvarellen.

– Jag minns att jag tänkte att det här kan inte vara målat, jag hade aldrig sett något liknande. Men jag bestämde mig för att lära mig. Jag blev otroligt dedikerad och kände att om jag inte blir sådär bra, då gör jag något fel. Jag började jobba mot målet, inte att bli lika bra som Lars Lerin, men att göra det bästa som just jag kan, säger han.

Den allra första utställningen är på en parkbänk under en semesterresa i en liten by i Italien. Maxi Svensson har tjatat på sina föräldrar och får till sist sälja en bild till en köpare ”för 200 kronor och en puss på kinden”. Han är tio år när han får ställa ut i en lokal i Stockholm som slår besöksrekord, och intresset för den unga talangen exploderar.

Ett brev till Lars Lerin (”Jag skrev något i stil med att jag hade följt honom jättelänge, att han var min idol och bad om några tips”) resulterade i att den då tolvårige Maximilian Svensson fick en egen soloutställning på Sandgrund i Karlstad.

Numera ser han dock Lerin mer som en inspiration än en idol.

– Nu har jag gått i från att härma andra konstnärer. Jag tycker fortfarande att han gör sjukt fina saker och han är fortfarande en av mina inspirationskällor, men nu försöker jag hitta min egen stil och skapa min egen inspiration, säger han.

Andra boken

Och sedan har det bara fortsatt. I fjol illustrerade Maxi Svensson Ester Roxbergs barnbok ”Den magiska julkatten” och nyligen kom duons andra bok, ”En hemlig sommarnatt”. Och att illustrera visade sig vara mer jobb än Maxi Svensson var förberedd på.

– Inför den andra boken hade jag lärt mig att man måste vara mentalt förberedd. Jag lärde mig också att alla bilder måste ha exakt samma kvalitet, och att man måste tänka på att man ska känna igen karaktärerna i varje bild. Det var nytt för mig, säger han.

Maxi Svensson och hans föräldrar får otaliga förfrågning från gallerister och från samlare som vill köpa hans verk. Men med några få undantag blir det oftast nej. Målningarna har enbart sålts vid utställningar och välgörenhetsprojekt.

– Det ska inte handla om pengar. Max drivs av kicken av att få visa upp det han gör och att någon tycker att det är så bra att den vill betala. Men det får han göra i större utsträckning när han är äldre och kan fatta de besluten själv, säger pappa Niclas.

Ut i världen

De pengar som ändå kommer in från försäljning sparas för att användas till vidareutbildning efter gymnasiet. Och Maxi Svensson siktar högt:

– Jag har inte riktigt bestämt var jag skulle vilja gå ännu, jag tittar på lite olika skolor. Men det finns ju Royal College of Art i London som ska vara topp tre i världen. Sedan finns det jättebra skolor i Bergen och i Milano. Men ut i världen ska jag, det vet jag.

Publisert: