Alex Ceesay: Hiphop är inte en väg ut – det är en väg in i kriminaliteten

Rapartisten Alexander Ceesay vill efter mordet på Einár tala öppet om hur starkt förknippat kriminalitet och svensk rap är.

– Det största du kan vara i dag är en gangster med mikrofon – och att det måste få ett slut.

Tidigt på fredagsmorgonen väcktes rapartisten Alexander Ceesay av att hans flickvän grät och berättade att ”Nisse” var död.

– Min tjej kände honom, jag kände honom mer genom musikbranschen men blev väldigt påverkad av beskedet, säger han till Aftonbladet.

Alexander Ceesay slog igenom med sin musik när han satt i fängelse för rån 2016. Han har länge själv levt ett kriminellt liv, är dömd för flera brott och har glorifierat våld i sina låtar. Han står för att han varit en av de värsta.

Rapparen Alexander Ceesay har dömts för flera brott.
Rapparen Alexander Ceesay har dömts för flera brott.

Tyvärr blev han inte direkt chockad av nyheten. Utan menar att det var mer väntat än oväntat.

Einár hade väldigt stora skor att fylla. En otroligt skicklig textförfattare som var bättre på att rappa än att leva livet han rappade om. Till slut tror jag att hans skor blev för stora för honom.

Hur menar du då?

– Det största du kan vara nu är en gangster med en mikrofon. Du kan till exempel inte rappa om att du skjuter folk om du inte gör det. Det är otroligt viktigt att inte framstå som fake.

”Sagor som blev till verklighet”

– Einár var så mån om att upprätthålla en fasad om att vara äkta. Det började som sagor som sakta men säkert blev hans verklighet och till slut hans död.

Han beskriver Nils Grönberg, känd som Einár, som en genomsnäll människa som gärna ville bli omtyckt. En överlojal kille som ibland skulle kunna framstå som lite naiv. Men efter kidnappningen, i april 2020, hade blivit mer försiktig.

– Vi skulle göra musik tillsammans för några månader sedan. Men när han var på väg till studion fick han kalla fötter och ställde in.

I efterhand har Einár berättat för Alex Ceesay att han blev paranoid och rädd att det var en fälla.

– Ett samarbete kan vara en dödsfälla. Alla har nuförtiden studior på konstiga ställen, lägger inte ut på Instagram när de är där. Då är du öppet mål. Jag fattar att det kanske låter konstigt för gemene man, men det är så det är.

Alex Ceesay när han satt fängslad på Kumlaanstalten.
Alex Ceesay när han satt fängslad på Kumlaanstalten.

”Jag har varit en av de värsta”

Efter att själv ha levt ett kriminellt liv och dömts för flera brott vill Alexander Ceesay nu själv tala öppet om hur starkt förknippat kriminalitet och svensk rap är.

– Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in. Folk på gatan måste veta vem du är för att du ska få någon slags trovärdighet. Och det måste få ett slut.

”Vill äta av framgångskakan”

– Du måste åtminstone framstå som kriminell och umgås i de kretsarna. Till sist blir du som du umgås, de kriminella kommer vilja äta av din framgångskaka.

Vad tycker du borde göras för att våldet ska ta slut?

– Så länge det finns en efterfrågan på denna musiken kommer det finnas kvar. Rappare vill tjäna cash, och vi rappar för det som säljer. Folk vill höra om vapen, kilon och pengar. De vill leva sig in i en fantasivärld. Samtidigt tror jag att det är en trend som sakta men säkert kommer dö ut, musik förändras hela tiden.

Vad tycker du om att så många unga inspireras av den musiken?

– Det är tråkigt. Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare.

Vad skulle du vilja säga till dagens unga?

– Det kanske låter smörigt, men försök hitta din egen identitet istället för att följa det som anses vara coolt. Det kommer inte leda till något bra.

Rapparen Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad natten till fredag.
Rapparen Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad natten till fredag.
Publisert:

LÄS VIDARE