Linn Elmervik

”Gift vid första ögonkastet” framstår som ett cyniskt experiment

Chockvändning i sista avsnittet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bodil och Hans.
Bodil och Hans.

Skärpning SVT – något måste ändras.

”Gift vid första ögonkastet” framstår mer och mer som ett cyniskt experiment där ingen har kontroll över situationen.

Kärleksfiasko för alla.

Det blev den kanske deppigaste säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” hittills.

Känslan är tyvärr att terapeuterna inför varje år bara lyckas hitta ett kärlekspar som passar någorlunda bra ihop. Resten av deltagarna fungerar som utfyllnad för att göra bra tv – eller bara tv överhuvudtaget. I år var det fungerande paret Jonas och Louise medan både Axel och Märtha samt Hans och Bodil bröt upp innan inspelningen ens var klar.

Jonas och Martin kämpade på in i det sista, men med handen på hjärtat: Var det någon av oss som trodde att de skulle vilja fortsätta vara gifta när allt var över? Skilsmässan kom inte som en chock.

Hur förvaltar SVT deras vilja?

Nu måste SVT skärpa sig och förändra något.

Hur sympatiska (vissa) av experterna än är kanske de bör bytas ut. Om inte borde matchningsprocessen helt jobbas om, för något fungerar inte.

Deltagarna är oerhört modiga som ger sig in i ett program som ”Gift vid första ögonkastet”, men hur förvaltar SVT deras vilja och längtan? Programmet framstår mer och mer som ett cyniskt experiment där ingen har kontroll över situationen.

Ett mörker vi aldrig tidigare sett

Hur kan ett mysigt public service-format annars tillåta att en av de kvinnliga deltagarna uttrycker att hon fått kämpa för att avvärja fysiska närmanden under bröllopsnatten för att inte göra våld på sig själv? Märtha och Axels situation bidrog till ett mörker vi aldrig tidigare sett i programmet. Det lämnade en bitter eftersmak.

Mest chockartat i sista avsnittet var Hans tvärvändning. Efter att hela tiden ha framstått som en go och glad kille som ville satsa helhjärtat på relationen med Bodil avslutade han plötsligt allt på stående fot. Ännu mer förvånande var att han upplevde att de var överens om beslutet. Jag kände mig lika förvirrad som Bodil såg ut.

Och kanske lika förvirrad som experterna verkar ha varit hela säsongen.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE