Högg sönder docka – i SVT:s barnprogram

Barnprogramledaren Rakel Wärmländer stack en bebisdocka i bakhuvudet och högg ut ögonen på dockan.

Nu rasar tittarna mot det otäcka innehållet i Barnkanalens ”Philofix”.

– Det borde inte ha visats, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius.

Barnpsykologen Hanna Thermaenius.
Barnpsykologen Hanna Thermaenius.

”Känsliga tittare varnas – nu är slutet nära”.

Rakel Wärmländer, programledare för ”Philofix” på SVT:s Barnkanalen, försökte förbereda den unga målgruppen på att måndagskvällens program kunde bli otäckt.

Sedan högg hon en sax i bakhuvudet på en bebisdocka – som ett led i ett pyssel att förvandla en docka till en lampa. Dockans ögon och buk stacks sedan ut och ersattes med en ljusslinga.

Programmet väckte starka reaktioner bland tv-tittarna. En av dem, Christian, tittade på programmet med sin fyraårige son och åtta månader gamla dotter.

– Det var så sjukt och så långt över gränsen. Hur kan de visa det här? Jag bytte kanal för att det var för obehagligt. Jag kunde åtminstone prata med min son men jag tänker på alla barn som sitter ensamma och tittar. De måste känna sig helt förstörda, säger Christian.

Även på Barnkanalens Facebooksida strömmade kommentarerna in.

– Totalmörda en docka? Sätta lampor i ÖGONEN? Vad tänkte ni? HUR tänkte ni?, skriver en av många upprörda tittare.

Barnpsykologen: ”Borde inte ha visats”

Barnpsykologen Hanna Thermaenius menar att SVT gjorde fel som visade inslaget.

– Det borde inte ha visats på det här sättet. Det finns inget värde i att ett barn ska bli rädda i ett pysselprogram. Det är vanligt att man använder bebisansikten i skräckfilmer just för att de påverkar vårt omsorgssystem. Att man då klipper, hugger och drar i ett bebisansikte är obehagligt och skrämmande både för barn och vuxna, säger hon.

Enligt Hanna Thermaenius brukar den sorts rädsla barn upplever i ett sådant här fall gå över ganska snabbt.

– Som föräldrar kan man försöka lugna barnet genom att sitta ned och förklara att det bara är plast och att man inte behöver bli rädd, säger hon.

SVT ber om ursäkt

Frida Boëthius, projektledare på SVT för ”Philofax”, beklagar att de skrämt barn som tittat.

– Jag är ledsen över att barnen blivit rädda. Det är inte alls meningen med våra program. Jag kan förstå att man upplever inslaget skrämmande, säger hon.

Enligt Frida Boëthius riktade sig pysslet mot de lite äldre barnen.

Borde ni inte ha förstått att även små barn ser på programmet?

– Det är klart att vi är medvetna att de också kan sitta framför tv:n och titta. Vi är ledsna att det blev så här. Det var inte meningen. Vi får verkligen fundera ordentligt och kommer att tänka oss för väldigt noga i framtiden, säger Frida Boëthius.

Publisert:

LÄS VIDARE