Så kan TV4 rädda lite trovärdighet

1 av 2
NÖJE

”Ett känslokallt utnyttjande som myndigheterna inte kan komma åt”, utlovade ”Kalla fakta” men visade en svårbegriplig röra.

TV4 borde sluta nedmontera sin journalistik.

TV4 ska lägga ner de lokala nyheterna, cirka 140 personer blir av med jobben och journalistiken i kanalen tunnas ut ytterligare. TV4:s sändningstillstånd gör numer detta tillåtet trots att man årligen gör cirka 800 miljoner kronor i vinst, vilket gjorts möjligt genom att TV4 i åratal var ensam kommersiell kanal med tillstånd att sända i det analoga marknätet.

De dagliga ”Nyheterna” blir kvar, så långt står klart. Sedan kan man tänka sig att journalistik i form av ”Fuskbyggarna” får en säsong till, trots trög tittning i vår.

Kommer det gamla flaggskeppet ”Kalla fakta” att få vara kvar? Det granskande programmet har behandlats styvmoderligt de senaste åren, vilket fick profilen Lennart Ekdal att säga upp sig i protest.

I går var det säsongsavslutning och programledaren Jenny Alversjö lovade att vi skulle ses igen efter sommaren, då med valbevakning. Fan tro’t. Och frågan är om det spelar någon roll om programmet bara finns som alibi.

I går var det en suggestiv historia om Ashni från Nepal som fick ett erbjudande om att bli au pair i Sverige. Hon satte sig på flyget men papper klara, men Ashni var lurad, det fanns ingen familj.

”Kalla fakta” och myndigheter gissade att det handlade om trafficking, men det kunde inte ledas i bevis eftersom hon aldrig kom ut genom spärrarna. Det blev ett allmänt reportage om en brottsdömd man, människohandel, övergrepp och au pairer.

Uppriktigt sagt fattade jag inte handlingen, det var rörigt, och eftersom jag gärna vill tro att jag är normalbegåvad så misstänker jag att det har att göra med bristande resurser. Man var tvungen att sända ett ofärdigt reportage.

TV4 borde, för att återfå lite trovärdighet, ge ”Kalla fakta” en hel timme i veckan med en rejäl budget i höst. Det har man plats och råd med bland all underhållning. Och vem vet, sådant kan visa sig lönsamt i längden.

I kväll tittar jag på ”Hårdvinklat”, TV3, kl 22.00.

Ja

”Sveriges yngsta mästerkock”, TV4.

Nej

”Welcome to Sweden”, TV4.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM