”Jag är alltid positiv”

avMargareta Heed

Efter en stor operation på rumpan trodde Åsa Vesterlund, 36, att hon var fri från hudcancern.

Men lyckan över att vara frisk blev kortvarig. Den svenska ”New York-fruns” elakartade cancer har spridit sig och för sex veckor sen upptäckte hon en fläck på magen som inte funnits där tidigare.

Åsa har redan ett tio centimeter stort ärr på rumpan. Nu kommer hon få ett lika stort på magen. Men trots att cancern vägrar ge sig vill inte Åsa se sig som sjuk.

– Jag ser det som influensa, det är något som går över. Det är åtminstone inte svininfluensan som du dör av. Jag är alltid positiv, och vad har jag för val? Jag kan ju inte tro att jag ska dö i dag och gå och skjuta mig eller käka en burk piller. Det skulle vara väldigt förhastat, säger hon till Klick!

Måste ha heltäckande kläder

Däremot berättar Åsa att hon blivit paranoid. Hon kontrollerar ständigt kroppens alla leverfläckar för att försäkra sig om att inga nya uppstått. Hon måste också ha heltäckande kläder när hon är ute och springer, och hon är konstant insmord i solskyddsfaktor.

– Första gången jag fick beskedet att jag hade cancer blev jag chockad. Denna gång blev jag bara stressad och tyckte att det var jobbigt, jag kommer att se ut som Frankenstein efter operationen, men vad gör det. Det är bara en bump in the road, säger hon.

”Såg ut som ett blodbad”

Åsas make Darrin Frye tar numera det säkra före det säkra och skickar sin fru till läkaren för varje ny leverfläck de hittar. Hon berättar att maken känner skuld över att han inte tvingade sin fru till specialisten då de första gången upptäckte hennes konstiga leverfläck på rumpan.

Nu väntar en ny operation för Åsa. Om någon vecka kommer läkarna att öppna upp cirka tio centimeter på magen och gräva ut det område som drabbats av cancerceller. Enligt Åsas läkare känns det som att gräva i ett mosigt äpple.

– Jag fick se bilder från den första operationen och det såg ut som ett blodbad. Köttbiten som läkaren hade grävt ut såg ut som en gigantisk scampi. Jag vill uppmana alla att skydda sig från solen, även i Sverige, för att slippa gå igenom detta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!