Inget Friends-fan bör missa hemliga skivan

Michael Nystås / dansband

Här är Friends ”hemliga” cd:

”100 % Friends” (Mariann) säljs på landets postkontor.

Och innehåller sju helt nya låtar.

I väntan på Friends kommande pop-cd kan den som längtat efter nytt material med bandet nu få sitt lystmäte i ”100 % Friends”. På ytan verkar det vara en simpel samlingsplatta, men innehållet är i själva verket högintressant.

Bland hits som ”Vad pojkar gör om natten”, ”Vi behöver varann” och ”När jag tänker på i morgon” döljer sig inte mindre än sju helt nya sånger. Sju av skivans femton låtar är tidigare outgivna, mina damer och herrar.

Och det är inte överblivet skräp som rotats fram ur studiomörkret för att hjälpa till att kränga samma låtar en gång till. Många låtar är minst lika bra som den bästa och mest blankpolerade dansbandspopen på senaste studioalbumet ”Blickar som tänder” (Mariann).

”I varje slag”, skriven av Lars ”Dille” Diedricson och Ulf Georgsson, är en ABBA-pastisch med samma sug som ”Vad pojkar gör om natten”, Thomas G:sons ”Om du” är en skön pojkbandsballad med sång av gitarristen Tony Haglund. Kim Kärnfalk och Nina Inhammar gör en glimrande tolkning av ABBA:s ”Kisses of fire”.

Det finns mer:

”Bom Bom” och ”Det är kärlek jag vill ha” är rak och stark pop, den sistnämnda är en av de bästa nya sångerna.

”Nu väntar världen här utanför” är en fin duett mellan Nina Inhammar och Tony Haglund och på John Ballards Christer Sandelin-doftande ”Bara en dag” gör gitarristen Kristian Hermansson en starkare sånginsats än på någon av Friends tidigare skivor.

Inget Friends-fan bör missa ”100 % Friends”.

Kikki Danielssons kommande platta blir hennes första i eget namn sen ”Jag ska aldrig lämna dig” (Mill/BMG) 1993. Första singelsmakprovet från comebackalbumet går i ett liknande tema, ”Lämna mig inte” (Mariann).

På samlingen ”Aktuell Musik 17” (Mariann) i februari sjöng Kikki ”En ros i solsken”, som var det första resultatet av de nya inspelningarna hos producenten Thomas Thörnholm i Västerås.

Nya ”Lämna mig inte” är skriven av Carl Lösnitz och Kikki har redan hunnit framföra den i tv. Det är en lugn och sparsamt arrangerad ballad som kräver ett par lyssningar för att komma till sin rätt.

Kikki sjunger med bibehållen pondus och säkerhet. Jag har hört både sämre och bättre sånger med henne.

Plusguiden

Michael Nystås