”50 inget fult ord”

NÖJE

Madonna firar med jättefest – men våga inte prata om födelsedagen...

1 av 10 | Foto: utmanar Madonna i svarta underkläder i ”Express yourself”-videon 1989.

LONDON. Reportrar har varnats för att fråga henne om den stora dagen – med förklaringen att Madonna kan bli ursinnig.

Popdrottningen kämpar mot ålderstecknen när hon i dag fyller ett halvt sekel men förklarar:

– Siffran 50 är inget fult ord! Jag mår bra och har inga problem att prata om det. Jag ser det som ytterligare en ursäkt att ha en stor fest.

”Cyndi Lauper kommer finnas med länge. Madonna är borta från branschen inom sex månader.”

En redaktör för Billboard till Jay Cocks i Time 1985.

***

Historien lyder att Madonna åkte till New York som dansare med bara 35 dollar på fickan för att bli en stjärna.

Att säga att hon lyckades är en större underdrift.

– Jag drog dit efter high school och det var där jag lärde mig att överleva, lärde mig vad det innebär att vara artist, vilka uppoffringar som är nödvändiga. Det var där jag blev Madonna, har hon sagt till Aftonbladet.

Med ”Like a virgin”, som sålde i 12 miljoner exemplar, satte hon 1984 sitt namn på stjärnkartan. Då, till skillnad från i dag, blev även hennes filmer succéer. ”Susan, var är du?” hade samma stilbildande genomslagskraft som ”Sex and the City” fått.

***

”Hennes personlighet, unika styrka och vilja är starkare än bara en stil. Hon står över alla trender. Hon är Madonna.”

Designern Karl Lagerfeld i Grazia, augusti 2008.

Album bannlystes

Madonna lät ingen tröttna på hennes ansikte. För varje ny skiva eller film ändrade hon utseende. Det har blivit hennes signum, men också en börda.

– Jag önskar att folk fokuserade mer på mitt kreativa bidrag till musiken än min stil. Men folk är väldigt intresserade av yta nuförtiden, privatlivet, kläder och hår. Det säljer ju tidningar, säger hon nu i tv-programmet Nightlife.

Men hon blev och förblir en stilikon.

Fans, designers, opinionsmakare och musiker världen över väntade med spänning på vad Madonna skulle hitta på härnäst.

Ingen behövde bli besviken.

Albumet ”Justify my Love” och ”What it feels like for a girl” bannlystes från två kanaler i USA. Och videon till ”Erotica” fick bara spelas efter midnatt på MTV.

Att väcka uppmärksamhet var en drivkraft – och hon levde upp till myten.

– Jag vet att jag inte är den bästa sångerskan eller dansaren. Men det intresserar mig inte. Jag vill vara provokativ och trycka på folks knappar.

***

”Jag längtar tills turnén är över för då kommer mamma hem. Jag saknar henne och då får jag ha henne lite för mig själv.”

Dottern Lourdes i dokumentären ”Im going to tell you a secret”.

***

Vändpunkten kom när Madonna blev mamma. Hon raggade upp sin personlige tränare Carlos Leon. Dottern Lourdes, 11, är redan en kopia av sin mor.

– Att få barn har påverkat mig enormt mycket som person – och kreativt.

Inga tv-spel för barnen

Provokationen riktades nu mot högre mål. Med maken Guy Ritchie utökade hon skaran, blev godsägarhustru och började skriva barnböcker.

– Jag är väldigt disciplinerad som mamma, jag tvingar mina barn att städa sina rum. De får inte spela tv-spel eller titta på tv och de måste göra läxan.

Åttaåriga Rocco är ett riktigt busfrö och adoptivsonen David Banda, 3, familjens nya medelpunkt. Hon har även gjort en dokumentär med Michael Moore om situationen i Malawi.

– Jag har kontakt med flera barn

i Afrika och skulle gärna adoptera igen, säger hon.

***

”Jag var livrädd för henne. Nä, jag skojar men vi hade verkligen våra duster i studion. Vi kommer från två olika generationer.”

Justin Timberlake hos Ellen DeGeneres, maj 2008.

”Spotta snor av ilska”

Bakom Madonnas framgång står en stark affärskvinna.

Stjärnan själv.

Den eviga strävan att förnya sig har lett till lukrativa samarbeten. Inför aktuella plattan ”Hard Candy” vände hon sig till Justin Timberlake, Timbaland och Pharrell Williams.

– Jag visste inte vad jag ville göra för musik, bara att jag ville samarbeta med Pharrell och Justin. Men vi kom inte överens från början. De hade väldigt starka åsikter om hur jag skulle sjunga, och vanligtvis brukar ingen säga åt mig hur jag ska sjunga. Så det var en utmaning, säger Madonna i Vanity Fair.

Vid ett tillfälle skällde hon ut Pharrell Williams.

– Han fick mig att börja gråta och spotta snor av ilska. Jag var känslig den dagen i studion och han ville att jag skulle sjunga efter en viss rytm jag inte fattade. Jag gillade inte hans ton och när jag började gråta sa han: ”Wow, Madonna har ett hjärta”.

Just den meningen fångar hennes rykte som en ”Madame Terror”.

– Jag är tuff, ambitiös, jag vet exakt vad jag vill ... om det gör mig till en bitch – okej!

***

”Madonna vet vad hon vill och är inte rädd för att ta risker. Och hon är jävligt vältränad, sexig och kan sin kropp.”

Vännen och designern Stella McCartney i Grazia, augusti 2008.

”Åldersfixerat”

I de intervjuer Madonna gjort i år har reportrarna blivit förvarnade att inte fråga om födelsedagen.

– Vi lever i ett åldersfixerat samhälle, speciellt för kvinnor. Jag vill bara be alla dra åt helvete som frågar hur det är att fylla 50, säger hon i en tv-intervju.

Skvallertidningar har varit fyllda av bilder på en sliten Madonna med pilar som pekar ut var hon kan ha gjort skönhetsingrepp. Rubrikerna lyder att hon definitivt inte vill se ut som en 50-åring när världsturnén ”Sticky and Sweet” sparkar i gång om en vecka.

Skilsmässorykten

Madonna har alltid sagt att hon inte är emot plastikoperationer utan bara är emot att tala om hon själv har gjort några.

– Siffran 50 är inget fult ord! Jag ser det som ytterligare en ursäkt att ha en stor fest, säger hon i Vanity Fair.

Guy Ritchie har flugit hem för att ordna kvällens överraskningsparty i London. Paret visar en enad front utåt trots skilsmässoryktena som gått heta efter att Madonna synts med amerikanska baseballspelaren Alex Rodriguez – som nu själv ligger i skilsmässa.

Mitt under föreberedelserna inför sin spektakulära världspremiär tvingades hon gå ut med ett uttalande:

– Min make och jag ska inte skiljas. Jag är inte romantiskt involverad med Alex Rodriguez på något sätt.

Under sina 50 år visade sig just 2008 bli ett av de tuffaste. Men ingen rynka eller kärlekskris, inget krävande arbetsschema eller skvaller fäller en Madonna.

– Jag är en mångsysslare. Jag jobbar och använder vänster och höger sida av hjärnan non-stop. Konsekvensen blir att jag inte sover så mycket. Jag är också extremt välorganiserad, så tack vare mitt underbara team och mitt tvångsbeteende får jag mycket gjort.

Källor: Vanity Fair, Sunday Telegraph, Imdb, Woman & Home, tv-intervjuer upplagda på YouTube, Interview, The Times, dokumentärerna, boken ”Madonna” av Lucy O'Brien.

7 smeknamn

Namn: Madonna Louise Veronica Ciccone.

Smeknamn: Nonnie, Maddy, Mo, The Material Girl, Madge, Esther (Madonnas kabbalah-namn), M (som vännerna kallar henne).

Född: 16 augusti 1958 i Bay City, en förort till Detroit i USA.

Familj: Maken Guy Ritchie (som fyller 40 den 10 september), sonen Rocco 8, och Lourdes ”Lola” Maria Ciccone Leon, 11, adoptivsonen David Banda, 3.

Bor: I London, Skottland, New York och Los Angeles.

Inkomst: Beräknad förmögenhet på drygt två miljarder.

Aktuell: Med världsturnén ”Sticky and Sweet” som börjar i Cardiff den 23 augusti.