”Nobbades i Mellon – för sitt utseende”

avJoni Nykänen

NÖJE

Bert Karlsson kritiserar Christer Björkman i ”Sommar i P1”

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Bert Karlsson.

Bert Karlsson riktar en känga mot schlagergeneralen Christer Björkman och Melodifestivalen i sitt sommarprat.

Han hävdar att Freddie Wadling inte fick vara med på grund av sitt utseende.

– Han var inte tillräckligt bildskön för att få vara med i tv, säger Karlsson i Sveriges radio.

Entreprenören Bert Karlsson, 71, riktar kritik mot Christer Björkman och Melodifestivalen i sitt sommarprat under onsdagens ”Sommar i P1”.

Karlsson beskriver hur han försökte få in Freddie Wadling (1951-2016) i tävlingen under flera år, men förgäves. Senast för omkring tio år sedan.

– Han var inte tillräckligt bildskön för att få vara med i tv, även om hans inskickade bidrag var mycket bra, säger han.

Karlsson kritiserar också riktningen som programmet har tagit.

– Tyvärr har schlagergeneralen Christer Björkman gått för mycket åt fel håll med tävlingen. Det har blivit mer shower och jippon än låtar. Och det kommer att straffa sig i längden, fortsätter Bert Karlsson i radio.

Wadlings låt ”Längtans test”, skriven av Calle Kindbom och Lars "Dille" Diedrichsson, spelas upp av Karlsson i programmet.

– Vi skickade in Wadling-låten tre eller fyra år. Jag var så upprörd då. Det är skönt att slippa upprördheten, för då kanske man lever lite längre. Hade Mando Diao gjort låten skulle de ha fått en superhit, säger Karlsson till Nöjesbladet.

Karlsson berättar för Nöjesbladet att i en kontakt med Christer Björkmans redaktion fick han det förklarat för sig att Wadling inte passade in.

”De sa att han inte passade i tv”

– Redaktionen sa det till oss. De sa att han inte passade i tv. Det är lite roligt att ”Så mycket bättre” tog med honom. Men tragiskt att han inte fick avsluta det. Det är förjävligt eftersom det är en stark låt. Jag vill ge ut den på Warner, absolut. Det är min inspelning, säger han.

Bert Karlsson hoppas att hans kritik mot Christer Björkman om programmets riktning ska ha en effekt.

– Jag hoppas att kritiken leder till att Björkman tänker efter. För han vet ju att han måste ha melodier på sikt, säger Karlsson, som också lyfter fram att Christer gjort mycket för Melodifestivalen.

I programmet talar han bland annat om sin karriär som skivbolagsdirektör, cancerdiagnosen och sin syn på samhällsdebatten.

Christer Björkman avböjer att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM