Brinkenstjärna ansöker om nåd

NÖJE

Vill slippa fängelsestraff

Foto: Michael Brinkenstjärna.

Michael Brinkenstjärna, 50, hoppas på att slippa sitt ett år och tre månader långa fängelsestraff.

Nu ansöker kändismanagern om nåd till regeringen.

”I första hand är det lämpligt med villkorlig dom och samhällstjänst och under alla omständigheter att upphäva det påförda näringsförbudet”, skriver han i ansökan.

I oktober 2014 dömdes Michael Brinkenstjärna, som nu bytt namn till Michael Celeste, till ett och ett halvt års fängelse och fem års näringförbud i tingsrätten för grovt skattebrott. Han överklagade domen till Svea hovrätt, som sänkte strafftiden till ett år och tre månaders fängelse.

Brinkenstjärna ville sedan ta fallet vidare till Högsta domstolen, men fick inte prövningstillstånd.

I tisdags infann sig Michael Brinkenstjärna på anstalten Kolmården för att avtjäna sitt straff, enligt Expressen. Men han hoppas att vistelsen inte blir långvarig.

Kritiserar utredningen

I ett dokument som inkom till justitiedepartementet den 4 juli ansöker Brinkenstjärna om nåd. Han kritiserar rättens beslut och menar att det finns stora brister i utredningen som ledde till fällande dom.

”Processen har varit annorlunda och inte följt de normala rättssäkerhetsgarantier som normalt följer av prövning i domstol”, skriver han i ansökan.

Ett av problemen är att flera personer som arbetat tillsammans med Brinkenstjärna inte hörts, menar han.

”Det har varit personer; två stycken bokförare, revisor och två administratörer där Celeste verkade samt Celestes kompanjon; som över huvud taget inte är hörda i målet. Att vid sådant förhållande fälla Celeste till ansvar är anmärkningsvärt”.

Har inte kunnat jobba

Brinkenstjärnas advokat menar också att kändisagenten redan haft näringsförbud i praktiken sedan utredare började kontakta hans kunder 2011. Han har därmed inte kunnat försörja sig i yrket sedan utredningen startade.

Michael Brinkenstjärna nekar till brott

– Jag får ta hela smällen som privatperson. Det är rent ut sagt förjävligt att man ska ansvara för andra människors misstag, säger han till Expressen.

Nöjesbladet har sökt Michael Brinkenstjärnas advokat.

ARTIKELN HANDLAR OM