The Sugarhill Gang: ”Vi har bråkat för vårt namn”

NÖJE

Den legendariska hiphopgruppen spelar i Stockholm

1 av 2 | Foto: Master Gee tillsammans med de nya medlemmarna Hen Dogg och DJ Dynasty, kommer till Stockholm för första gången på 9 år för att spela på anrika klubben Fasching den 24-25 augusti

Det har gått 37 år sedan legendariska The Sugar Hill Gang skapade historia med ”Rapper's delight”.

Nu är hiphopgruppen på plats i Stockholm för två spelningar på Fasching.

– Vi kommer fortsätta så länge världen vill ha oss, säger Master Gee.

När Nöjesbladet träffar The Sugarhill gang på ett hotell i Stockholm har de precis anlänt från två festivalspelningar i London.

– Vi har haft fler spelningar mellan april och nu än vi hade under hela 2014 och 2015, säger Michael "Wonder Mike" Wright och sjunker ned i soffan med en öl.

Anledningen till att bandets schema plötsligt har blivit så fullt är att de har fått tillbaka rätten att använda sig av namnet ”The Sugarhill gang”. I flera år har Wonder Mike, Guy "Master Gee" O'Brien och de två nya medlemmarna Hendogg och Dj Dynasty tvingats upptärda under namnet ”Rapper's delight”.

– Vi har spelat tillsammans sen 2005 och under hela den tiden har vi bråkat för att få tillbaka vårt namn, säger Master Gee.

– Allt det är bakom oss. Allt bråk. Vi är i en väldigt bra situation nu.

”Hank var i b-versionen”

Master Gee, Wonder Mike och Henry "Big Bank Hank" splittrades 1985 och har sedan dess uppträtt i andra konstellationer. När Wonder Mike tog kontakt med Master Gee för en återförening 2005 valde Big Bank Hank att inte vara med.

– Vi diskuterade att alla tre skulle vara med, men i slutändan måste alla göra vad som känns bäst för dem, säger Master Gee.

– Hank var i b-versionen och vi var i a-versionen. Vid den tiden förstod Hank inte riktigt vår styrka så han bestämde sig för att stanna i b-versionen.

Försonades på Hanks dödsbädd

2014 avled Big Bank Hank i cancer.

– När Hank var väldigt sjuk i slutet av sitt liv åkte vi alla dit för att besöka honom på sjukhuset. Vi hängde där i två timmar, skrattade och skämtade. Jag förstår inte att de inte slängde ut oss, vi lät så mycket, säger Wonder Mike.

– På slutet bad Hank om förlåtelse och vi sa, ”look man, vi har ingen beef med dig. Det har aldrig varit någon beef. Allt är ok”. Vi försonades, säger Master Gee.

De berättar att de alltid ropar ut hans namn från scenen.

– Det går inte att inte tänka på honom. Han är i varje låt, säger Master Gee.

”Det fanns ingen innan oss”

The Sugarhill Gang slog igenom 1979 med låten ”Rapper's delight”. Ofta beskriven som den första stora hiphop-låten.

– Hela planeten, jorden, hade aldrig hört talas om hiphop förutom i New York och i norra New Jersey, säger Wonder Mike.

Master Gee instämmer.

– Det fanns ingen innan oss. Det fanns ingen kommersiell hiphopindustri innan vi spelade in den skivan. Det fanns bara på gatan. Allt kom efter oss, säger han.

Han säger att han aldrig kunde ana var ”Rapper's delight” skulle ta honom.

– Titta på oss! Jag var i high school och tänkte på vad jag skulle göra när jag slutade skolan. Nu sitter jag i Stockholm och gör en intervju, det är ganska sjukt, säger Master Gee.

The Original Sugarhill Gang spelar på Fasching i Stockholm den 24 och 25 augusti.