Marcus Erixson om samarbetet med Håkan Hellström

NÖJE

Fotografen har följt Håkan Hellström: ”Man får lite tics”

1 av 17 | Foto: Marcus Erixson följde Håkan under flera månader.

Håkan Hellströms nya fotobok ”Sjung ditt liv” bjuder på en exklusiv inblick i popkungens liv.

Nu berättar fotografen Marcus Erixson om samarbetet med stjärnan.

– Han har haft totalt veto på allt, säger Marcus Erixson.

I veckan släpptes Håkan Hellströms bok ”Sjung ditt liv” med hans samlade låttexter kompletterade med exklusiva bilder från hans karriär. Den 8e oktober öppnar utställningen med samma namn för allmänheten. Bilderna är tagna av fotografen Marcus Erixon som följt och dokumenterat Håkan Hellström i såväl New York som Göteborg.

– Det roliga är att Håkan har fortfarande ändringar han vill göra om vi trycker fler böcker. Han ändrar ju i texterna som han sjunger hela tiden. Så den blir aldrig riktigt klar, säger Marcus Erixson.

Hade aldrig hört en Håkan-låt

Konstnären Carl Johan De Geer har bidragit med illustrationer och målat tillägg på fotografierna för att fånga den rätta känslan.

– Jag hade aldrig hört en Håkan Hellström-låt tidigare. Så jag fick texterna och läste dem men jag har gett upp att försöka hitta kopplingar. Det finns några men sedan tänkte jag att det är så tydliga bilder i hans sånger så dem är det ingen idé att rita av, de finns redan i huvudet på lyssnarna, säger han.

Under torsdagens releasefest för boken och utställningen träffades Carl Johan De Geer och Håkan Hellström för första gången.

– Håkan frågade till och med om jag ville komma upp och gästspela med honom på scenen.

Kan du tänka dig det då?

– Om det är i Stockholm så kanske.

”Får många dåliga idéer”

Marcus Erixson, som även fotade under konserterna på Ullevi 2014, har haft första parkett under årets spelningar.

– Mitt favoritminne är när vi åkte upp till Masthuggskyrkan och sedan ser vi bara en stor busslast med människor som kommer springande mot oss. Så jag tänkte bara ”nu är det här kört, nu måste vi dra” men det visade sig vara japanska turister så de hade ju ingen aning om vem han var. Så de springer bara förbi oss och vill fota utsikten istället, säger Marcus Erixson.

Releasefest i går

Redan i torsdags kväll minglade kändisarna på releasefesten för boken på galleri Wetterling i Kungsträdgården i Stockholm. Nästan först av alla kom kvällens huvudperson, som avböjde alla intervjuförfrågningar och förvann in på galleriet.

Kort därefter började kändisarna att dyka upp för att mingla och kolla in bokens bilder som för kvällen ställdes ut på Wetterlings.

Bland annat syntes pojkbandet The Fooo Conspiracy, Marie Richardson och Jonathan Andersson i vimlet. På festen var också artisten Miriam Bryant, som gästade Håkan under en av hans spelningar på Ullevi.

ARTIKELN HANDLAR OM