Kändisarnas kritik mot Dylan som Nobelpristagare

”Sjukaste jag har hört”

Svenska Akademien tycker att han är en stor poet.

Men den svenska kändiseliten sågar valet av Bob Dylan, 75, som Nobelpristagare i litteratur.

– Att han vinner gör mig inte arg. Det är bara att det inte spelar någon roll över huvud taget, säger megafanet Fredrik Wikingsson, 43.

Nyheten briserade vid lunchtid under torsdagen: artisten och låtskrivaren Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur 2016.

Svenska Akademien beskriver honom som en man som ”skriver örats poesi”.

– Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen, sa Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius under presskonferensen i Börshuset i Stockholm.

Men alla är inte överens om valet av pristagare är briljant.

– Det är märkligt hur många grattis-sms jag har fått av kompisar. Det är inte så att jag har hållit på Leicester och att de vunnit ligan. Det här spelar ingen roll för mig över huvud taget. En del människor som gillar Dylan kanske tänker att deras smak nu är accepterad av finkulturen. Men det skiter väl jag i. Jag är så jävla bekväm i min dyrkan av honom. Att han vinner gör mig inte arg. Det är bara att det inte spelar någon roll över huvud taget, säger tv-profilen Fredrik Wikingsson, 43, som är ett inbitet Dylan-fan sedan många år tillbaka.

”Vet inte vilka konkurrenter han hade”

Känns det rimligt då?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte vilka konkurrenter han hade.

I sociala medier sågar fler kända svenskar Svenska Akademiens val.

”Sjukaste jag har hört. Någon form av bok borde man kanske ha som grundkrav?”, skriver komikern Magnus Betnér, 41, på Twitter.

Han fortsätter kritiken:

”Det närmsta en pristagare jag borde haft full koll på vi någonsin kommer att komma så har jag noll. Hur fan gick det till?”.

Men alla håller inte med i kritiken. Artisten Tomas Ledin blev glad, men inte förvånad, över Svenska Akademiens val.

– Synnerligen glädjande. Jag tänkte på det under förmiddagen: är det inte dags för Bob nu? säger han.

Han tycker att poppionjären förtjänar priset.

– Här talar vi om en konstnär som revolutionerade hela populärkulturen och hur en sång kan vara. Och förflyttade från kärlekstexter med ett tonårsperspektiv och tog in hela samtiden, samhället och politiken. Han har ett eget uttryck och ett eget språk. Det är ingen som skrev texter som han innan dess.

Även president Barack Obama hyllar akademins val.

”Grattis till en av mina favoritpoeter, Bob Dylan, för ett välförtjänat pris”, skriver Obama och länkar till en spellista med Dylan-låtar.

”Folk tycker så mycket”

Bob Dylan tilldelades Polarpriset 2010, och tog emot det med måttlig entusiasm. Artisten Louise Hoffsten, 51, hoppas på större reaktioner den här gången.

– När jag hörde om det blev jag glad för hans skull, och jag hoppas att han är gladare än när han fick Polarpriset.

Valet har ju fått en del kritik, vad tycker du om den?

– Folk tycker så mycket. Jag är glad för hans skull.

Tant Strul-sångaren Kajsa Grytt, 55, är också positiv.

– Det är jätteroligt. Jag har lyssnat väldigt mycket på honom och drunknat i hans i hans låtar och texter sedan jag var tretton. Det är roligt att man ser det som litteratur, det ha gör är inte vanliga rocktexter. Hans texter till musiken är enormt innehållsrika och dynamiska, säger hon.

Hur reagerar du på kritiken mot att han tilldelades priset?

– Det kan man diskutera, det är intressant att prata om sjungna texter är litteratur. Jag, tycker naturligtvis att det också är litteratur eftersom det är en språklig uttrycksform. Att han får priset är modigt, härligt, men för det får gärna diskussionen fortsätta, det tycker jag är bra, härligt.

Artisten Eva Dahlgren, 56, är förvånad men glad över beskedet.

”Kul men konstigt men kul fast konstigt ändå men kul hursomhelst men lite konstigt är det men mest av allt kul. Grattis Mr Dylan”, skriver hon på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE