Så hyllades Robert Broberg på Skansen

avErik Åberg

NÖJE

Sanna Nielsen: ”Lämnade ett stort artistiskt tomrum efter sig”

1 av 5

Förra året avstod SVT från att nämna Robert Broberg i ”Allsång på Skansen”.

Men i kväll hyllades den folkkära artisten under programmet.

– Robert Broberg lämnade ett stort artistiskt tomrum efter sig, sa Sanna Nielsen från scen.

Komikern och trubaduren Robert Broberg avled den 21 juli förra året efter en tids sjukdom. Bara timmar efter sändes SVT:s ”Allsång på Skansen” men den folkkära artisten nämndes inte en enda gång.

– Ska man hylla någon som gått bort ska man göra något ordentligt, sa Per Rådelius, exekutiv producent för programmet, då.

I kväll fick Robert Broberg plats i allsången.

– Han var en stor artist. Han är väl förvaltad här, vi sjunger mycket Robert Broberg. Han är otroligt folkkär med folkkära melodier, säger Per Rådelius.

Pärlband av kända låtar

Artisten hyllades med ett medley av sina mest kända låtar, däribland ”Vatten” och ”Ingela”.

– Förra året gick en av våra mest originella och folkkära artister bort. Robert Broberg lämnade ett stort artistiskt tomrum efter sig och en låtskatt vi på Allsången njutit av och kommer njuta av många år framöver, sa programledaren Sanna Nielsen innan hon drog igång ett medley tillsammans med Ola Forssmed, Andreas Nilsson, Lisa Nilsson och Oscar Zia.

Stor idol

För Lisa Nilsson var det självklart att tacka ja när hon fick höra hyllningsplanerna.

– Det råkar vara så att Robert Broberg var en av mina idoler när jag var liten. En sån som jag brukade framför låtar av på roliga timmen. Ibland med lite komisk iscensättning. Och mina föräldrar gillade honom också, så vi hade många skivor med honom, säger hon.

Lisa minns särskilt ett tillfälle när hon träffade Broberg. Som 16-åring och alldeles i starten av sin karriär peppades hon av honom.

– Han tyckte jag var bra. Han boostade mitt självförtroende, så som man kan behöva när man är ung och osäker på sig själv, säger Lisa Nilsson.

Blev 75 år gammal

Hyllningen på Sollidenscenen togs emot väl av en sjungande och dansande publik.

– Tusen tack Robert Broberg för denna fantastiska låtskatt, sa Sanna Nielsen efter uppträdandet.

Robert Broberg var känd för sina humoristiska texter och låtar som ”Uppblåsbara Barbara”, ”Killa mig på ryggen” och ”Båtlåt”. Under sin 40 år långa karriär släppte han över 20 album och tilldelades 1989 Povel Ramels Karamelodiktstipendium.

Han blev 75 år gammal.