Stora frågan: Vem tolkar episka låten ”Vill du ha sex med mig?”

NÖJE

Håkan Steen: Gedigen uppställning - men musikaliskt känns årets upplaga förhållandevis homogen

1 av 7 | Foto: Tommy Nilsson

Årets uppställning i ”Så mycket bättre” känns väldigt gedigen.

Men bjuder kanske in till speciellt mycket dramatik.

Rollerna är besatta, spelet kan börja.

Freddie Wadling spelar både åldermannen och kufen.

Little Jinder är den uppstudsiga nykomlingen som kan få sitt breda genombrott men också dela tittarna i två läger.

Danny Saucedo, Jill Johnson och Tommy Nilsson står för folkligheten som garanterar lördagsmyskänsla och bra snack runt bordet.

Magnus Carlson och Lisa Ekdahl är rutinerade artister med integritet och personlighet som kan göra vilken låt som helst till sin.

Programmet kommer nog att fungera alldeles ypperligt i år också.

I särklass mest intressant blir förstås Freddie Wadling. Han har den längsta och mest gedigna karriären – från det sena 70-talets pukvåg med Liket Lever och Lädernunnan över Cortex, Blue For Two och Fläskkvartetten till en rad starka soloskivor på senare år – och en livshistoria som slår det mesta. Tolkat de mest skilda sorters låtar har han dessutom gjort länge. Hur bra den blyge och lite sköre 64-åringen fungerar i lekövningar på gräsmattan eller i snacket runt bordet är en annan sak, men det ska bli spännande att se.

Jill Johnson är som gjord för ett sånt här program, och efter ”Jills veranda” har hon tv-rutin så det räcker. Men kan någon räkna upp sex Jill Johnson-låtar?

Tommy Nilsson har varit popstjärna i Frankrike, sjungit glamrock med Easy Action, gjort ölreklam, vunnit melodifestivalen och sjungit musikal. Där finns det både story och låtar. Den stora frågan är om någon av deltagarna kommer att tolka hans odödligt episka mästerstycke ”Vill du ha sex med mig?”.

Lisa Ekdahl har också en gedigen karriär men hör till våra minst publika stjärnor, så där finns det förmodligen okända historier att berätta.

Danny Saucedo har en spännande bakgrund – hans mor är från Bolivia och hans far från Polen – och omskrivet privatliv. Blott 30 år gammal är hans cv redan längre och brokigare än många andras. Låtkatalogen hör till de svagare i det här gänget men debutsingeln var en cover på Tommy Nilssons ”Öppna din dörr”, så där finns en koppling.

Magnus Carlson har varit en av landets allra bästa popsångare i Weeping Willows i tjugo år och dessutom gjort en rad bra saker på egen hand. Han är passionerad musiknörd och en av de där rösterna som kan sjunga innehållsdeklarationen till valfri matvaruprodukt och få publiken att gråta. Om någon kan göra tolkningar som håller även utanför programmet är det Magnus Carlson.

Men: musikaliskt känns årets upplaga förhållandevis homogen, på ett lite tråkigt sätt. Vi saknar en hiphopartist den här gången, och två populära genrer i Sverige som fortfarande inte har synts i ”Så mycket bättre” är hårdrock och dansband.

Därför ska vi vara tacksamma för Little Jinder. Förutom att hon gissningsvis kommer att vara en citatmaskin och stöta sig med en hel del tittare har hon ett modernt och personligt sätt att se på pop. Little Jinders tolkningar kan mycket väl bli några av säsongens mest minnesvärda.

ARTIKELN HANDLAR OM