Mejla

Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

De hyllar den mörka sidan

Publicerad:
Uppdaterad:

Trumps chefsstrateg skäms inte över att förknippas med Darth Vader

1 av 2
DarthTrump. (Bilden är ett montage)

Finns många frågor i dag.

Här är en av dem:

Vad tycker exempelvis en högerextremist om Star wars- filmerna?

Anledningen är att Steve Bannon har gjort sin första intervju efter att ha blivit utnämnd till Donald Trumps chefstrateg.

Bannon var tidigare nyhetschef på Breitbart News, en högerpopulitisk sajt känd för sitt antisemitiska och rasistiska innehåll.

Efter att Trump svär president­eden den 20 januari blir Steve en av världens mäktigaste män.

Steve Bannon kallar sig själv för ”ekonomisk nationalist” – ”högerextremist” har en alldeles för negativ klang i vår värld, än så länge – och förklarar i The Hollywood Reporter att Trumps kampanj tjänade på att motståndarna beskrev dem som onda.

Han konstaterar att ”mörker är bra” och säger:

”Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det är makt.”

När hände det sist att någon av Bannons motståndare, eller en anständig politiker över huvud taget, njöt av att jämföras med Darth Vader? Eller förknippade ondskefulla symboler med makt utan att skämmas?

Och apropå Darth Vader.

För sådana som Steve Bannon, och den växande nationalistiska rörelsen världen över som bland annat föraktar svaghet och globalisering och fri press, från ”Make America great again”-populister till Putin-kramande sverigedemokrater, måste tycka att Star wars-sagan är en obehaglig thriller.

Men i deras ögon verkar det börja bra.

Rymdimperiet är hårt och starkt och tar ingen skit. Nationen styrs av en envåldshärskare, Kejsaren. Det innebär lag, ordning och reda. Vem behöver demokratiskt käbbel?

Rymdimperiet sätter befolkningen i arbete genom att satsa på infrastruktur och militären, i det här fallet bygger de en dödsstjärna, en jättekanon som kan förinta världar.

Under sin valkampanj frågade sig Donald Trump: ”Om vi nu har kärnvapen - varför inte använda dem?” Bara för att visa vem som bestämmer. Kejsaren och Darth Vader använder samma logik när de spränger planeten Alderaan och miljoner av politiska meningsmotståndare i småbitar.

Filmen ”Rymdimperiet slår tillbaka” är annars den stora favoriten. Där vinner hemmalaget. Långt innan Darth Vader sviker, tar sin sons parti, blir en simpel grinolle och förråder sitt folk fimpar han sina fiender med stor och lojal beslutsamhet. Den oduglige bonntölpen Luke Skywalker får handen avhuggen av sin egen far, den kriminella och samhällsfarliga ligisten Han Solo blir infryst i karbonit och prinsessan Leia är lika maktlös som Hillary Clinton.

Puh. Men de flesta av filmerna spårar ur. Imperiet utmanas av en rad främmande minoriteter.

Till slut blir den totalitära regimen besegrad av en mångkulturell och intergalaktisk samling av kvinnor, aliens, droider, gröna gamla gubbar från träsket och, inte minst, en liten armé av frihetstörstande teddybjörnar med pilbågar och slangbellor.

Högerextremisterna och Putin-kramarna får lämna biosalongen med gamnackar och darriga ben.

Det ligger inte i nationens intresse att barnen exponeras för sådan här farlig vänsterpropaganda.

Förbjud skiten.

Markus Topp 3

1 ”Friday night lights” (bok, HG Bissinger)

Enastående reportage om high school-laget Permian Panthers i Odessa, Texas. Du behöver inte gilla amerikansk fotboll för att uppskatta boken. HG Bissinger flyttar till Odessa under säsongen 1988 och skriver en oförglömlig bok som ännu i dag fungerar som en röntgenbild av det amerikanska samhället långt bortom de ”blåa” staterna. Boken blev både film och tv-serie. Och nu finns den äntligen på svenska.

2 ”Westworld” (tv-serie)

Serien växer oavbrutet, vecka efter vecka. Ge inte upp före det sjunde avsnittet. Då startar serien, som handlar om ett nöjesfält där människan kan leka cowboy tillsammans med robotar, sina turbinmotorer.

3 ”I feel it coming” (låt, The Weeknd feat. Daft Punk)

Är oerhört svag för när The Weeknd och Daft Punk visar sin uppenbara förtjusning för

Michael Jackson.

Av: Markus Larsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: