Sarah Dawn Finers mäktiga sång för Lill-Babs: ”Det är Sveriges största ängel”

Sarah Dawn Finer framförde en känslosam tolkning av ”Håll mitt hjärta” på Barbro ”Lill-Babs” Svenssons minnesgudstjänst.

Tårarna föll längs hennes kinder, medan hon sjöng för sin saknade vän och kollega.

– Det kommer aldrig finnas någon som hon, säger Sarah Dawn Finer efteråt.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson betydde mycket för Sarah Dawn Finer – och hennes yrkesval. När Lill-Babs firade 40 år som artist stod den då 12-åriga Sarah Dawn Finer bakom henne på scenen i kören och sjöng.

Efter framträdandet bjöd Lill-Babs in Sarah Dawn Finer att sitta med hennes familj. Sångaren återger det fina ögonblicket på minnesgudstjänsten, som hölls för Lill-Babs på söndagen i Storkyrkan i Stockholm.

Hon tog därefter ton till Björns Skifs ”Håll mitt hjärta”. Hon fyllde kyrkan med sin sång och sin inlevelse med uppbackning av kören One voice. Samtidigt rann tårarna längs hennes kinder.

– Det var en väldigt fin stund. Jag tyckte alla sa allting precis sådär som man ville att hon skulle beskrivas. Det var precis så hon var. Man behöver inte överdriva när man pratar om henne och det är ganska unikt, säger Sarah Dawn Finer efter minnesgudstjänsten.

– Sedan hade jag väl hoppats att jag var ett ”showbiz-proffs”, som Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson, som klarade det där utan att gråta. Det gjorde jag ju inte alls, men så är det. Det var väldigt tungt att känna att det var definitivt i dag. Det var väldigt tråkigt.

Hon suckar lite.

– Man har inte behövt säga hejdå på riktigt, men nu måste man börja göra det. Det känns inget kul.

Många var på plats för att hedra Lill-Babs minne. Artister, kollegor, vänner, familj och folk ur allmänheten fyllde kyrkosalen.

– Jag hade inte blivit förvånad om vi hade fyllt Globen. Det är Sveriges största ängel. Hon var helt unik. Det kommer faktiskt aldrig finnas någon som hon. Vi har väldigt stora skor och fylla, hela artist-Sverige.

Barbro ”Lill-Babs” Svenssons ödmjukhet och förmåga att se andra människor, löpte som en röd tråd genom programmet. Karin Falck berättade om hennes klokskap, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson sjöng om Lill-Babs hjälpsamhet, Petter Alexis Askegren nämnde att han känt en speciell kemi men att ”alla hade den kemin med henne”.

– Som artist var hon den största förebilden för oss alla. Hon var så mänsklig i sitt artisteri, men hon kunde också berätta texter som ingen annan någonsin kunde. Hon var en otrolig tolkare och bara det att hon fortfarande giggade, 80 bast!, säger Sarah Dawn Finer och fortsätter:

– Som människa var hon orimligt omtänksam. Hon strök musikernas skjortor, städade och diskade på restauranger, skrev alltid ett sms när man var på tv, skickade blommor när min dotter föddes. Hon var alltid närvarande.

Är det något som färgas av hos dig?

– Ja, vi brukar skoja om det, jag och hennes barnbarn och barn, att vi nu alla ska gå ut i världen och vara lite mer som Barbro. Varje gång vi gör en bra gärning så säger vi att ”Nu gjorde vi en Barbro”.

Publisert:

LÄS VIDARE