Mejla

Magnus Sundholm

Smörandet ger mig dåligt samvete

Därför funkar superstjärnornas taktik

Publicerad:
1 av 3
John Travolta och Aftonbladets Magnus Sundholm

NÖJE

CANNES

John Travolta och Tom Cruise sägs avsky varandra.

Men de båda scientologerna har i varje fall en sak gemensamt.

De är makalöst überpositiva.

Somliga säger att det är en medveten strategi, att det är något de fått lära sig inom den ständigt krympande men allt rikare sekten.

Oavsett om det bara är ett spel för galleriet är det effektivt.

Inte många lyckas stå oberörda när superstjärnor bemöter dem med bländvita leenden, 1000-wattscharm och personlig touch.

Under den gångna veckan i Cannes har jag själv fått uppleva det på flådiga Carlton hotell.

I Grace Kellysviten på sjunde våningen stod jag och beundrade utsikten över medelhavet när glasdörrarna öppnades.

Utanför stod Travolta.

Skjorta och toupé

Den 64-årige Golden Globevinnaren, Grease-stjärnan och Pulp fiction-legendaren bar mörka, italienska designerkläder, vit skjorta och en toupé med stänk av grått.

Leendet var redan påslaget.

Under bråkdelen av en sekund tvekade han. Kanske behövde hans ögon behövde vänja sig vid solljuset som strömmade in i sviten. Sen tog han i varje fall tre stora steg fram till mig, sträckte ut båda händerna och utbrast:

– Hej. Det är så trevligt att ses igen. Hur har du haft det?

Visst, undertecknad har träffat Travolta några gånger under åren. Men låt oss vara ärliga. Med de hundratals, kanske tusentals journalister han under korta intervjuer möter varje år, finns det inte en chans att han skulle komma ihåg en nöjesmurvel från Sverige.

Mystisk och märklig

Än mindre troligt är att han skulle utveckla någon sorts personlig vänskap med en journalist – särskilt med tanke på att scientologerna är kända för att tycka sämre om fria medier än Donald Trump.

Men nu skakade han i varje fall hand som om vi var gamla gymnasievänner, klappade mig på ryggen och öste ur sig superlativ.

Jag har varit med om samma sak med Tom Cruise.

Karln må ha rykte om sig som udda, mystisk och märklig, men den som träffar honom lär glömma förutfattade meningar direkt. Han är helt enkelt en mästare på att få motparten att känna sig sedd.

Sannolikt är planen att vänligheten ska smitta av sig, att vi ska känna något slags personligt band till stjärnan och därför hantera deras produkter snällare – även när de inte håller måttet.

Dåligt samvete

Men i fallet ”Gotti” – Travoltas senaste film – hjälper det inte.

Den är dålig.

Frågan är dock om inte taktiken trots allt fungerar. För när jag skriver omdömet kan jag inte låta bli att drabbas av lite dåligt samvete.

Det känns som om jag sviker en bekant.

Publicerad: