Vem är du?

Foto: Subkulturerna invaderar Vem är vem, och vem är vad? Vet du vem du är? Vad du är? När det skapas nya subkulter hela tiden - och de själva inte riktigt vet vad de står för - är det lätt att känna sig lite vilse.
NÖJE

Högkultur, indie, mainstream eller svenne?

Vem är du? Vem är jag? Vad är Kent?

Förvirringen är total.

Jag går ibland omkring omkring i mina Miu Miu-skor och funderar på vad jag är.

Jag menar, jag är blixtsnabb på att placera andra människor i fack. Rimligtvis borde jag kunna placera mig själv i ett mycket tydligt fack eftersom ju bättre man känner någon, desto lättare är kategoriseringen.

(Det må vara så att de flesta människor inte upplever att de tillhör ett fack, men det gör de, även om facken blir allt fler på samma vis som tv-kanaler blir allt mer nischade.)

Högkultur är subkultur

Jag har kommit fram till att jag är mainstream.

Mainstream (Fibes Oh Fibes!, "South Park", Kanal 5, "Sideways") är i dag en subkultur i lika hög grad som högkultur (Wagner, Umberto Eco, P2, Wittgenstein) är en subkultur (vilket Horace Engdahl konstaterar i nya numret av Odd at large).

Kanske kommer svenne (Basshunter/hårdrock, "Bonde söker fru", TV4, ishockey) också att räknas som en subkultur snart, men sannolikt inte eftersom en svenne per definition inte reflekterar över sånt här trams - och har samma popkulturella (o)intresse som subkulturen stekare fast utan miljoner på banken och besök på O"Learys istället för på Köket.

Men.

Vad är indie, nuförtiden?

Det här nödvändiga behovet av att försöka definiera fick jag nämligen extraakut eftersom en samlingsskiva med svensk indiepop släpps snart, "En Kärleks Historia [sic!] 1988-2006", heter och är utmärkt men otidsenlig.

Det var längesedan indie betydde independent, oberoende, för andra än de verkliga indietalibanerna från 90-talet. Håkan Hellström, Kent, Marit Bergman (som alla är reppade på skivan) är artister som i attityd var indie innan de blev försäljningsmässigt breda och således kan kallas såväl (säljmässig) mainstream som svenne (i Kents fall).

Kent = Svenne

Kanske definierar Kent nutidens korskultursfestival när de vägrar svara annat än "inte ett skit" på frågorna om vad "När det blåser på månen" och indie betytt för dem.

Den attityden hos Kent är utan tvekan svenne: oreflekterande, lätt enfaldig och sorglös. Indie-svenne är således ännu en ny subgrupp. Puh.

INNElistan

UTElistan

Veckans

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM