Fredrik: Det var lite som terapi

NÖJE

Grisbonden kastades in i rampljuset – och fick ett nytt självförtroende

1 av 5 | Foto: Högriskyrke ”Man kan lätt fastna i en maskin eller klämmas av ett djur”.

MUNKGÅRDEN. I en öppenhjärtig intervju med Aftonbladet berättar Fredrik Karlsson om sitt komplex för blygheten.

En dag bestämde han sig för att det var dags för förändring – och skrev ett brev till ”Bonde söker fru”.

Regnet öser ner utanför rutan och traktorerna står stilla på 24-årige bonden Fredrik Karlssons gård.

Vi skulle egentligen plocka potatis, men det är för blött.

Fredrik är orolig för att frosten ska komma – då förstörs skörden och hela hans ekonomi slås i spillror.

– Det har varit ett skitår. Jag är en av bönderna i området som börjar få det riktigt kämpigt nu, säger han.

Vi sätter oss i vardagsrummet och dukar fram kanelbullar och coca-cola

i stället. En Aftonbladet ligger på bordet – en stor bild på Fredrik är på framsidan. ”Tv-bonde mobbas av deltagare” lyder de svarta bokstäverna.

Fredrik berättar att han blev ledsen när han hörde att en av hans brevskrivare hade pojkvän och bara var med i programmet för att synas i tv.

– Det var tråkigt. Jag har funderat lite på det i efterhand och undrat varför hon gjorde så – men det är inget jag kan göra någonting åt, så det är bara att gå vidare, säger han.

”Var så jävla nervös”

Varför sökte du till programmet ”Bonde söker fru”?

– Jag ville träffa en tjej. Och så var det lite som terapi, för min blyghet. Första gången jag stod inför kameran blev jag helt tyst, jag var så jävla nervös att jag trodde att jag skulle svimma. Men sedan var jag piskad att börja prata, det fanns ju ingen annan utväg.

Har det blivit bättre?

– Ja, verkligen. Det var flera gånger jag undrade vad fan jag hade gett mig in i, men tvingades fortsätta. Det var en utmaning. I dag är jag mer framåt, och det är jäkligt gött.

Har du alltid varit blyg?

– Ja. Först var jag blyg för killar också – när jag började skolan blev det lite bättre. Men jag umgicks aldrig med tjejer. Jag blir fortfarande nervös när det kommer fram en fin tjej – då blir jag tyst. Och så brukar jag börja klia mig i håret när jag inte vet vad jag ska säga.

Hur kändes det att speeddejta tio okända tjejer inför över en miljon tv-tittare?

– Det var sketläskigt. Så svårt att veta vad man skulle prata om och så var jag rädd att det skulle bli tyst. Men jag var faktiskt inte så tyst som det verkade i rutan. TV4 hade väl klippt ihop det för att få bra tv.

”Jag är som i tv”

Hur känner du att du framställs i programmet?

– Jag är ju sådan som tv visar, men ibland är det överdrivet tyst när de filmar mig.

Vad gillar du hos en tjej?

– Jag gillar tjejer med långt hår, och kanske lite tajta kläder. Hon ska vara pigg och glad och framåt. Hon ska komma fram och prata som bara den – om vad som helst, bara hon pratar.

När känner du dig sexig?

– När jag har jobbkläder och står med lera upp till knäna, haha. Nej, det är nog på dansgolvet, när jag är välklädd, nyduschad och har lite parfym.

Får du mer uppmärksamhet efter du synts i tv?

– Ja, på dansbanan kommer ofta folk fram till mig och frågar om programmet. Det är roligt. Jag är inte van att vara i centrum.

”’Let’s dance’ kul”

Kan du tänka dig en tv-karriär?

– Inte som programledare eller något sådant. ”Let’s dance” vore roligt, men då måste ju någon komma och ta hand om gården.

Har du lämnat gården någon gång?

– Nej, bara för ”Bonde söker fru”. Annars kan jag inte vara borta, det är för dyrt att ha en avbytare. Och så trivs jag bäst här, jag är ingen stadsmänniska, jag vill vara på landet i lugnet.

Ville alltid bli bonde

Ångrar du någonsin ditt yrkesval och alla skyldigheter som det innebär?

– Nej, jag är bonde. Redan som barn ville jag bara åka traktor med farsan och lära mig allt om hur man driver en gård. Det var en lyckans dag när jag kunde köpa min egna gård i mars och få driva eget jordbruk. Och jag hoppas att jag får barn som vill ta över efter mig.

Fredrik om…

Resor:

– Jag har varit utomlands en gång – det var i Ukraina, på studiebesök med skolan. Jag skulle gärna åka på solsemester mitt i vintern, men jag har ju gården.

Humör:

– Jag är sällan arg, när jag blir det blir jag fly förbannad och skriker och svär. Jag är inte långsint, max fem tio minuter, sedan går det över.

Pengar:

– Jag är väl inte rik, men jag har så jag klarar mig. Hade jag en massa pengar så skulle jag köpa en ny traktor och en amerikanare.

Fritiden:

– Jag hänger med killkompisarna. Vi snackar och ser på tv. Jag äter middag hos mamma och pappa varje dag.