Norsk pompa kommer långt

Foto: Norges Didrik Solli-Tangen
NÖJE

SVT har räknat klart.

I kväll sänds sista programmet av ”Inför Eurovision” där årets bidrag i Eurovision song contest att kritiseras och analyseras.

Nöjesbladets schlagerkrönikör Markus Larsson har den här gången lyssnat på elva bidrag från exempelvis Bulgarien och Irland.

Och han hejar inte på Norge i år heller. Han föredrar Kroatien och Tyskland.

NORGE

”My heart is yours”
Didrik Solli-Tangen

Melodin är, som vanligt när svenske Fredrik Kempe är inblandad, en snygg sammanfattning av de mest kända musikalernas pompa och ståt. Ja, Norge kommer att gå långt med sin svulstiga ”Titanic”-operett. Didrik Solli-Tangen är duktig på att gapa högt och länge om sitt hjärta. Men visst behöver folks ­musiksmak utbildas och justeras. ­Förslagsvis av mig.

SPANIEN

”Algo pequenito”
Daniel Diges
Ja, det är inte AC/DC. Utan en lugn vals där Spaniens svar på Art Garfunkels frisyr sjunger om de små, men viktiga, sakerna i livet: en kyss och en kram och en ros.

BULGARIEN

”Angel si ti”
Miro

O-oh-ooooh-oh-oh-ooh-oooooooooh. Med ett discobeat.

IRLAND

”It’s for you”
Niamh Kavanagh

Ytterst traditionell och irländsk powerballad som bland annat skrivits av svenska låtskrivarparet Mårten och Lina Eriksson. Bidraget avslutas givetvis med ett jättecrescendo.

TURKIET

”We could be the same”
Manga

Ett turkiskt emo-band? Som spelar rockdisco med etno-inslag och vinylscratch? Låter det konstigt? Inte på planeten Eurovision. Här är det vardag.

STORBRITANNIEN

”That sound good to me”
Josh

Eurovision song contest är inte stort i Storbritannien. Inte stort alls. Kan vara en förklaring till att så fantastiskt poänglösa artister som Josh får representera landet.

TYSKLAND

”Satellite”
Lena Meyer-Landrut

Hon liknar Amy Diamond. Men låter som en tysk Kate Nash. En av tävlingens få riktigt anständiga poplåtar.

KROATIEN

”Lako je sve”
Feminnem

Kroatiens Dixie Chicks? Mja?...?inte riktigt. Men Feminnem, som tävlade för Bosnien 2005, får till utmärkt blandning av hiphopproducenten Timbalands ­ballader, Balkan-stråkar och klassisk Euro­vision-glamour.

CYPERN

”Life looks better in spring”
Jon Lilygreen & The Islanders

Pojkbandsballad marinerad i gospelsmör. Det låter som att gruppen har hittat sin sångare via Google. Nämen?! Det har de tydligen gjort också.

FRANKRIKE

”Allez olla olé”
Jessy Matador

En sambakarneval. Allez, allez, allez. Olla olé. Ho! Ett ”mmm” som uttalas som om man just sett nåt gott. Badadambadadam. Tout le monde! Allez, allez, allez. Olla, olé. Och ännu mer allez. Frankrike kommer inte att vinna i år heller.

GEORGIEN

”Shine”
Sofia Nizharadze

Vi har hört liknande ballader förut. 12345000098 gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM