”Tyck inte till om allting”

NÖJE

Victorias råd till sin blivande make

När kronprinsessan Victoria äktar Daniel ställs hon inför en stor utmaning: att få honom att välja sina ord.

– Han kan inte tycka till om allt i samhället, säger Victoria till TV4.

Victoria och Daniel sitter på varsin stol nära varandra.

Victoria: – Åhh, jag tänkte att jag skulle sitta nära dig.

Daniel – Hur tycker du att jag ska sitta då?

Victoria: – Rak i ryggen.

Så inleds bröllopsintervjun i TV4 med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Kärleksfullt

En stor del av intervjun ägnas åt Daniels njursjukdom (se artikel intill) där han poängterar att han mår bättre än någonsin. Paret håller varandras händer och tittar ömt på varandra när de pratar om hur mycket de ser fram emot att flytta ut till Haga slott och att få bygga upp ett gemensamt hem. De är kära. Ämnet barn kommer inte på tal, men Victoria blinkar finurligt med ögat när hon berättar att hon och Daniel hoppas på att den gamla lekstugan utanför Haga slott kommer att finnas kvar.

"Vakta sin tunga?"

Men när Victoria får frågan om Daniel kommer att behöva ”vakta sin tunga” när han blir prins blir hon en aning bekymrad. Hon talar av egen erfarenhet när hon svarar.

– Som offentlig person har han ögonen på sig på ett helt annat sätt. Det måste man tänka på innan man tycker till i olika ämnen.

– Jag tror inte att han ska eller att han kan tycka till om alla ämnen i samhället, det tror jag inte, säger Victoria bestämt.

Daniel och Victoria berättar att de är mycket angelägna om att kunna ha ett privatliv, men båda är medvetna om att det inte kommer att bli lätt.

– Det är oerhört viktigt att ha ett privatliv, men mycket svårt. Det är verkligen viktigt för oss att vi kan ta tillvara på de stunder vi får tillsammans, säger Victoria och Daniel nickar instämmande.

Stödjer Madeleine

Victoria får även frågan vad hon kan ge Madeleine för råd ”i en svår tid”. Stämningen, annars kärleksfull och glad med skratt och skämt, blir en aning ansträngd innan svaret kommer – mycket kortfattat.

– Att finnas där som ett stöd, framför allt det. Men det vill jag inte gå in närmare på säger Victoria (lång tystnad följer).

Daniel har mentor

Sedan årsskiftet har Daniel ägnat sig åt att sätta sig in i hur det fungerar på hovet där han också har en mentor.

– Det finns folk jag kan ringa mitt i natten för råd, säger Daniel som även har även läst statskunskap och historia.

– Jag har satt mig in i hur hovet funkar och träffat många kloka personer. Jag ska se och lära och hoppas att folk förstår att det kommer att ta tid för mig, det är mycket som jag ska lära. Men det finns många kompetenta människor på hovet.

Paret överöser varandra med komplimanger i TV4-intervjun. De berättar att de skrattar mycket tillsammans och har mycket gemensamt. Daniel är sig själv och står med fötterna på jorden, säger Victoria.

Daniel Westling beskriver sin blivande brud som jordnära, varm och osjälvisk.

Intervjun, en knapp timme lång, avslutas med att Victoria tar Daniels hand, kysser den och ler brett mot honom med tindrande ögon. Det är en mycket öm kyss.

– Den scenen säger allt om deras kärlek, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

ARTIKELN HANDLAR OM