”Missbruk är ett problem i vår familj”

NÖJE

Michael Douglas om karriären, sonens knarkdom och sitt alkoholberoende

Foto: ”STOR SORG” Sonens fängelsedom har tagit hårt på Michael­ Douglas. ”Alla som varit i liknande situationer vet vilken mardröm det är”, säger han när Nöjes­bladet intervjuar honom i Cannes.

ANTIBES. Comeback som Gordon Gekko i ”Wall Street”-uppföljaren.

Michael Douglas, 65, är lyckligare än någonsin i äktenskapet med Catherine Zeta-Jones, 40.

Men det finns moln på himlen – äldste sonen Cameron, 31, sitter i fängelse, för droginnehav och för att ha sålt knark.

Foto: Michael Douglas son Cameron har dömts till fem års fängelse.

Det är dagen efter världspremiären på ”Wall Street: Money never sleeps”. Mottagandet var positivt. Michael Douglas är på ett strålande humör, även om han, precis som vi journalister, fryser när vi sitter under regntunga skyar i en cabana nära havet på lyxiga Hôtel du Cap några mil från Cannes.

Varför återvände du till rollen som Gordon Gekko?

– Av allt jag har gjort, finns det ingen roll som i så hög grad tycks ha fastnat hos folk. Trots att Gekko är en skurk, bildade han skola för hur finansvalpar skulle se ut och agera. Folk kan hans repliker utantill. Så när filmbolaget började prata uppföljare så här många år efteråt, kändes det bara kul.

Vad betyder rollen för dig personligen?

– Enormt mycket. Det är ju den enda skådespelar-Oscar jag vunnit. Kul att reta farsan, han var nominerad många gånger, men vann aldrig...

Hjälper med läxor

Familjen, ja. Den legendariske pappan är filmstjärnan Kirk Douglas, gigantisk stjärna på 1950- och 1960-talen. Han var väldigt frånvarande under Michaels uppväxt.

– Det pinsamma är att jag gjorde samma misstag med Cameron i äktenskapet med Diandra. Jag jobbade arslet av mig. Cameron led av det, det vet jag. Nu gör jag inte om samma misstag. Dylan föddes 2000, Carys 2003. Sedan dess har jag inte alls jobbat så mycket. Livet handlar mest om att ta dem till skolan, hjälpa till med läxor, att bara vara där. Just nu spelar ju Catherine teater på Broadway, då är det bara att pyssla i hemmet tills hon kommer hem på kvällarna.

Cameron Douglas dömdes nyligen till fem års fängelse för innehav och försäljning av droger.

– Det är inte lätt... alla som varit i liknande situationer vet vilken mardröm det är och hur mycket sorg det skapar, säger Michael.

– Missbruk har ju varit ett problem i vår familj. Jag har redan förlorat en bror (Eric Douglas, som dog av en överdos 2004) och nu får Cameron sona för sina misstag.

Att Michael själv ska ha varit på behandlingshem för sexmissbruk, säger han var fel. Det var sprit det handlade om.

– Det är som att vi amerikaner inte vågar prata om det. Vi kastar ut pengar och går till en psykiater i stället. Spriten har nog förstört fler liv än drogerna.

”Förändrade livet”

Han och pappa Kirk pratar ofta film. Det var Kirk som en gång köpte filmrättigheterna till Ken Keseys roman ”Gökboet”, för att själv få spela huvudrollen. Så blev det inte. Michael fick ta över och producerade så småningom filmen med Jack Nicholson i huvudrollen. Resultatet blev dundersuccé och fem Oscars-statyetter.

– Att pappa gav mig den... det förändrade mitt liv. Den innebar både pengar och status och en entrébiljett till Hollywood.

– På den tiden gjorde Hollywood underhållning med vettigt innehåll. I dag tror jag inte att någon skulle satsa pengar varken på ”Gökboet” eller ”Kinasyndromet”.

När får vi se dig och hustrun Catherine ihop på filmduken?

– Jag har en idé. En romantisk thriller där Catherine får spela mot en jämnårig riktigt sexig man. Jag är skurken. Som dödar hennes karl. Inget normalt Hollywood-slut, kanske. Men trovärdigt i det här fallet när jag är gift med henne på riktigt, ha ha.