– Kul att se hur jävla bra han är

avJon Forsling

NÖJE

Stellan Skarsgård spelar mot sonen Alexander för första gången i ny film

1 av 3 | Foto: Gustav Gräll
STOLT PAPPA. Stellan Skarsgård gläds åt Alexanders framgångar i Hollywood. ”Det räcker inte alltid att vara bra för att lyckas, Alexander har ju slitit som ett djur i Los Angeles i flera år”, säger han. Nu åker de till Trollhättan tillsammans för att spela far och son i Lars von Triers nya film.

Vår största Hollywoodstjärna och vår hetaste tv-export.

Far och son.

Nu gör Stellan och Alexander Skarsgård sin första film tillsammans.

Deras vägar har visserligen korsats tidigare.

Men då har det varit som röster till animerade filmer – som i kommande ”Mumintrollet” och i fjolårets ”Metropia”.

När Stellan, 58, och Alexander Skarsgård, 33, åker till Trollhättan i juli för att medverka i Lars von Triers ”Melancholia” är det på blodigt allvar.

– Jag spelar en reklamkille, och han är min son. Det är första gången vi spelar far och son på film, säger Stellan till Nöjesbladet.

Spelar mot Sutherland

Tre av Stellans söner – Alexander, Gustaf, 29, och Bill, 19 – är aktiva som skådespelare. Det senaste året har Alexander i synnerhet lyckats ta klivet ur sin faders skugga genom stora roller i de amerikanska tv-serierna ”Generation kill” och ”True blood”.

Nu väntar nästa utmaning: en roll mot Kiefer Sutherland och Kirsten Dunst i ”Melancholia”. Och mot pappa, förstås.

– Det ska bli väldigt kul. När man jobbar med en familjemedlem är det så mycket man inte behöver säga. Man har så otroligt mycket referenser ihop. Man behöver bara säga en halv mening när man diskuterar en scen, och så förstår den andra direkt vad man menar, säger Stellan.

”Satte den som en spik”

Hur har det varit att se Alexander slå igenom stort i USA det senaste året?

– Det är kul att se hur jävla bra han är. Men det räcker inte alltid att vara bra för att lyckas, Alexander har ju slitit som ett djur i Los Angeles i flera år. Sen fick han den här rollen i ”Generation kill” och satte den som en spik. Det var en jävla bra serie.

I nästa andetag avslöjar han att det finns ett projekt han drömmer om att göra med sina två äldsta söner.

– Det skulle vara roligt att göra ”Lång dags färd mot natt” med Alexander och Gustaf någon gång. Det dramat är ju som skrivet för oss tre.

”Skrattade ihjäl oss”

Blir det fler projekt med dina barn efter det här?

– Vi får se. Det har ju hänt att de varit med. Gustaf var min systerson i ”Coq rogue”, och när jag gjorde ”Arn” hade jag tre barn med mig. Vi hade så mycket lösskägg att vi skrattade ihjäl oss, säger Stellan och ler åt minnet.