Prinsessan Madeleine

Nu är det klart: Kungen överlämnar Victoria

Av: 

Anette Holmqvist

Linda Hjertén

NÖJE

"Det är familjens önskan"

SHANGHAI. Det har varit en lång debatt.

Men kungahuset har bestämt sig: kungen för Victoria till altaret.

– Det är nu helt bestämt och familjens önskan, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till Aftonbladet.

Victorias önskan att få bryta traditionen och bli förd av kungen till altaret när kronprinsessan gifter sig med Daniel Westling den 19 juni har fått kritik.

Till och med ärkebiskop Anders Wejryd har sagt att han försökt få kronprinsessan och Daniel Westling att ändra sig i frågan:

– Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt i fråga om makarnas jämställdhet.

Familjens önskan

Men i dag meddelar hovet att Wejryd talat för döva öron. De har bestämt sig: kung Carl Gustaf för fram dottern till altaret.

– Kungafamiljen har respekt för att det finns skilda uppfattningar men de tycker att det är upp till var och en att välja, och det här är familjens önskan. De har bestämt sig, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till Aftonbladet.

– Det är en statsceremoniell händelse där statschefen för sin dotter, som är Sveriges tronföljare, till altaret – en händelse med stort symboliskt värde, säger hon.

Kungen kommenterar

I dag kommenterade också kung Carl Gustaf själv för första gången den senaste tidens diskussion kring dotterns vigselceremoni.

– Jag vill inte lägga mig i den diskussionen. Jag tycker att det är så många som har så mycket uppfattningar, så att man – ja. . .

Kungen vill inte säga hur han själv ser på ceremonin.

– Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Prinsessan Madeleine

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop