Nu skriver Filip och Fredrik tv-hisstoria

avZandra Lundberg

Duon avslöjar sina egna hissnande hemlisar

1 av 2 | Foto: I första avsnittet gästade Anna Anka och Lasse Kronér Filip & Fredriks hiss.

Det är i hissen det händer.

Därför bjuder vi på hiss-nande åktur med Filip och Fredrik.

Gör dig beredd – här kommer elva hissrela­terade frågor.

Varför är en hiss en bättre miljö än, säg, en helt vanlig tv-studio?

FW: Det är en mer naturlig miljö än en tv-studio, det står ingen kameraman och viftar i ögonvrån. De här kändisarna är vana att showa loss i fem minuter i ”Skavlan” eller ”Hellenius hörna”. Här glömmer de bort kamerorna. Som man glömmer bort tid och rum på ett kasino.

Det är alltså någon typ av lyx/bluffhiss ni har byggt enbart för den här inspelningen?

FW: Hade vi suttit i en varuhiss skulle det ha sett för taskigt ut och då hade man inte orkat se det. Vi ser nog risiga ut i tv nu för tiden.

FH: Vi såg första klippning och tänkte ”hur ser vi ut egentligen?”. Fredrik såg döende ut. Producenten hade tydligen pratat med sminkösen som sagt att ”det inte går att göra mer”. Vi är så här slitna.

Så här i efterhand – blev det bättre intervjuer för att det var i en hiss?

FH: Det återstår att se, problemet är väl att koka ner sex timmar material till ett program. Men redan i första avsnittet händer saker jag aldrig trodde skulle hända. Lasse Kronér och Anna Anka kommer från helt olika världar, det är hemskt när Lasse säger att han är artist och Anna frågar vad han har skrivit för låtar.

FW: Han har ju skrivit låtar i 25 år och aldrig haft någon hit.

”Mådde väldigt dåligt”

Var det någon som fick panik i hissen?

FH: Jag låg nog mest i riskzonen eftersom jag har allvarlig klaustrofobi. Men Anna Anka mådde väldigt dåligt i hissen. Hon berättade att när hon är med människor hon inte gillar så mycket, eller tycker är ointressanta, så kräks hon – en timme senare var hon tvungen att lämna hissen för att spy. Det var mycket märkligt.

Berätta det vackraste ögonblicket från i hissen?

FH: Det var när Christer Sandelin förklarade för Tommy Ekman vad han betyder för honom. Samtalet med Christer Sandelin är nog det mest minnesvärda jag har haft i mitt liv.

Har ni någon gång haft sex i en hiss?

FW: Jag är nog den människan på jorden som är minst benägen att göra något sånt.

FH: På sin höjd har man väl hånglat. Finns det ens människor som har sex i hissar?

Har ni själva fastnat i hissar?

FH: Jag fastnade i en hiss i Indien. Hissen var packad av brittiska turister. En kvinna höll om mig för jag höll på att kollapsa. Fy fan vad dåligt jag mådde. Efter en halvtimme lyckades några bartendrar bända upp dörrarna.

– Jag minns också när min farfar fick en hjärtinfart när han var barnvakt åt mig. Ambulanspersonalen och han fastnade i hissen och han skrek ”är det slut nu?” där inifrån. Det var oerhört hemskt.

FW: Jag hade intervjuat Ulf Lundell, det här var innan mejlen, så jag åkte hem till honom med en printad version av artikeln. Mellan fjärde och femte våningen fastnade hissen men som tur var hörde jag trappsteg. Det var Lundell som kom och jag lirkade ut artikeln genom gallret på hissen och han gick in till sin lägenhet. 20 minuter senare kom en annan granne och hjälpte mig.

Hade bara kalsonger

Vem av er är mer benägen att ta hissen före trapporna?

FH: Det är nog Fredrik, för jag hatar hissar.

FW: Men jag tar trapporna rätt ofta, jag känner mig duktig när jag går upp. Som om jag gjort något bra. Det känns som att man blir en jävligt bra människa när man tar trapporna.

Berätta en rolig hiss-anekdot!

FW: På Scandic triangeln finns en glashiss med utsikt över Malmö. När vi bodde där och hade varit ute och festat råkade jag gå ut i korridoren i stället för in på toan och dörren slog fast. Det här resulterade i att jag fick ta den där hissen, iförd bara kalsonger med gris­motiv tillsammans med en business-snubbe. Det var en omtumlande resa.

Börjar på noll

Var har ni färdats som längst i hiss?

FH: Det måste ha varit i World trade center när den hissen fanns. Där uppe på Windows of the world brukade vi dricka öl i begynnelsen av vår vänskap.

Brinner ni för att göra en andra säsong av ”Hissen”?

FH: Verkligen, det här är vår favoritverksamhet. Att börja på noll och få plocka isär människor på det här viset.

Det här är ”Hissen”

Filip och Fredriks intervjuprogram går ut på att de sitter inlåsta med två kända personer i en hiss i upp emot sex timmar.

Tanken är att samtalen ska bli mer avklädda och ärliga.

Gäster i programmet är bland annat Mark Levengood och Puma Swede, Agneta Sjödin och Andreas Carlsson, Carina Berg och Annika Lantz.

I premiärprogrammet i kväll gästar Anna Anka och Lasse Kronér.

I kväll, 21.00

Hissen – med Filip & Fredrik

ARTIKELN HANDLAR OM