Felix Herngrens skattesmäll - tvingas betala flera miljoner

1 av 2 | Foto: Felix Herngren har åkt på skattesmäll.
NÖJE

Felix Herngren, 46, har åkt på en rejäl skattesmäll.

Skatteverket godkänner inte ett påstått lån från ett av regissörens bolag.

Därför tvingas han nu betala nästan 6,3 miljoner kronor.

Sommaren kunde nog börja bättre för regissören och manusförfattaren Felix Herngren, 46.

Skatteverket tvingar honom nu att betala nästan 6,3 miljoner kronor för att han 2009 tog ett otillåtet lån från ett av sina bolag, skriver nyhetsbyrån Siren.

Lånet på 7,95 miljoner kronor använde han sedan för att under tre års tid göra ränteavdrag på en halv miljon kronor.

Får skattetillägg

Men Skatteverket godkänner inte lånet. I ett omprövningsbeslut daterat den 10 juni i år beslutar verket i stället att de 7,95 miljonerna ska likställas med inkomst. Avdragen underkänns och regissören och manusförfattaren får också skattetillägg på drygt 1,7 miljoner kronor.

Totalt krävs därför Felix Herngren på ytterligare 6 268 895 kronor i skatt för skatteåren 2010 till 2012.

– Vi går inte in i detaljer på enskilda fall, men av omprövningsbeslutet kan man utläsa att Herngren accepterat det här beskattningsförslaget och själv inkommit med nya deklarationer där han delar Skatteverkets uppfattning om hur han ska beskattas. Men sedan har vi också lagt på ett skattetillägg eftersom han ansetts ha lämnat oriktiga uppgifter och det tillägget hade Herngren begärt att slippa, säger Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverket.

Lägger skulden på sin bank

I ett mejl till Nöjesbladet hänvisar Felix Herngren till sin bank. Han menar att det rör sig om ett handläggningsfel och hävdar att SEB kommer kompensera honom för de kostnader som felet medför:

– Jag är hyfsat insatt i film och teve, men kan ingenting om finansiell förvaltning.  Därför har jag skrivit under de dokument som min bank SEB föreslagit. Självklart tycker jag det är tråkigt att det blivit fel. Men samtidigt är jag tacksam över att SEB tar på sig det fulla ansvaret för handläggningsfelet och står för de kostnader som felet orsakat. Jag vill också betona att mitt förtroende för SEB är orubbat, skriver Felix Herngren i mejlet.

Anna Helsén är presschef på SEB:

– Bakgrunden är ett fel som skedde när vi ställde ut en lån och ett par tjänstemän missförstod varandra. Exakta detaljer är en sak mellan oss och Felix Herngren, men vi är ledsna för det inträffade och tar fullt ansvar för det, säger hon.

Skatteplanerat på Cypern

Herngren har tidigare använt sig av bolag på Cypern för skatteplanering. Men efter den ekonomiska kollapsen på det tidigare skatteparadiset i Medelhavet beklagade han sig i Dagens industri i oktober förra året:

– Jag har full förståelse om en del människor tycker att det är dåligt att jag har haft utländskt bolag och skatteplanerat, och jag är mycket irriterad på mig själv också att jag valde att göra så tidigare. Nu har jag blivit lite klokare och valt att avveckla detta helt och hållet. Jag har inga utländska bolag alls någonstans. Jag betalar all skatt i Sverige, skrev han då i ett ett mejl till tidningen.