Svensk biografi gör Madonna rättvisa

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs Tara Moshizis musikkrönika

Tara Moshizi.
Tara Moshizi.

Årets mest sågade stjärna är huvudperson i årets bästa biografi.

Nya Madonna-boken leder läsaren rakt ”into the groove”.

Bob Dylan, Carola, Freddie Mercury, Amy Winehouse – och nu senast Bruce Springsteen. Under 2012 har musikbiografierna duggat tätt. Tyvärr har de flesta av dem varit lika eggande som att läsa en broschyr om pensionssparande. Winehouse-boken var till och med så torr att, om huvudpersonen hade kunnat läsa den från sitt soulmoln i himlen, förmodligen hade dött på nytt. Av tristess.
 

Förra månaden kom dock Det Stora Undantaget:

Den första svenska biografin om Madonna, skriven av journalisten Maria G Francke.

Här beskrivs Madonnas väg från att vara en okänd tjej som hankar sig fram på lokala talangtävlingar – till att bli en av världens största stjärnor. Allt skrivet med en behaglig distans och respekt. Där andra författare mest verkar intresserade av att impa på de inbitna fansen och rabbla upp nördig fakta i följd, är Madonna-boken nämligen en studie i snygga in- och utzoomningar.

Det frossas i spännande detaljer, så som hur det gick till när hon stal dansstegen till Vogue-videon eller hur den amerikanska anti-abortrörelsen hyllade ”Papa don’t preach” (som handlar om tonårsgraviditeter) och framför allt låtraden ”But I made up my mind, I’m keeping my baby”.

Men det som verkligen gör boken till en läsupp­levelse är att Madonna också placeras i ett större sammanhang. Här presenteras en värld där männen dikterar villkoren och där en kvinnlig popartist döms efter sitt utseende och sin sexighet, medan bedagade rockgubbar får fortsätta att jobba ostört.
 

Snart är det jul. Jag hoppas att Madonna-boken hamnar under många granar.

Inte bara för att det är kul läsning, utan för att den påminner oss om att musikscenen ofta är en spegling av hur jämställdheten mår i stort.

Ladda ner

”Like a virgin”, Teenage Fanclub

Den skotska rockgruppen gör en söt indietolkning av Madonnas hit från 1984.

”Love profusion”, Regina Spektor

Miss Spektor hyllar sin artistkollega med en cover i pianotappning.

Tara Moshizi

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN