Svenska invasionen av Venedig har börjat

NÖJE

Jens Peterson rapporterar om ovanligt många svenskar på Venedigs filmfestival

Några svenska filmer. Och svenska stjärnor i internationella roller. Årets filmfest i Italien har ovanligt många blågula blommor i buketten.

”Blondie” heter Jesper Ganslandts nya film, med den intressanta uppsättningen Helena af Sandeberg, Carolina Gynning och Alexandra Dahlström som systrar. En sevärd film, liksom ”Äta sova dö” av Gabriela Pichler. Om en ung kvinna i norra Skåne som blir arbetslös.

Öppningsfilmen ”The reluctant fundamentalist” av Mira Nair (”Monsoon wedding”) är ett välgjort men övertydligt försök att bygga bro mellan kulturer. Om en man från förmögen familj i Pakistan som utbildar sig i USA och blir mycket framgångsrik på Wall street. Men 11 september 2001 ändras inställningen till muslimer från Pakistan och efter några år återvänder han hem.

I ramhandlingen möter han en journalist och det blir ett samtal mellan öst och väst när den pakistanske mannen misstänks vara terrorist och känna till kidnappning.

”The iceman” bygger på verkliga händelser och har den fantastiske Michael Shannon i huvudrollen. Följer en man från 1964 till 1980-talet. Han blev torped åt maffian i New Jersey och mördade över 100 personer. En annorlunda gangsterfilm.

Franska ”Superstar” skildrar en vanlig man som mot sin vilja plötsligt blir berömd. En liknande intrig finns i Woody Allens ”Förälskad i Rom”, och okända som blir kändisar är ett ämne som ligger i tiden.

Störst förväntningar har jag på Paul Thomas Anderssons ”The master”, med Joaquin Phoenix och Philip Seymour Hoffman samt Lena Endre i en mindre roll. Världspremiär här i Venedig första september.

Är också nyfiken på ”Disconnect” med Alexander Skarsgård och Michael Nyqvist, och thrillern ”Passion” med Noomi Rapace och Rachel McAdams.

Robert Redford regisserar och spelar huvudrollen i ”The company you keep” som har en intressant rollista med Shia LeBeouf, Julie Christie och Nick Nolte.

Men då närmar vi oss slutet av festivalen. Närmast väntar en dokumentär av Spike Lee om Michael Jacksons album ”Bad”. Och Susanne Biers nya ”Den skallige frisören”. Hon har en imponerande rad filmer de senaste åren. Kul att se vad hon gör med Pierce Brosnan och Trine Dyrholm.

Festen kan börja.

1 av 3 | Foto: Robert Redford

3 HOPP