Solläkaren Mikael Sandström berättar: så fick jag den omtalade brännan

Har varit på tvåveckorskryssning i Västindien

När läkaren Mikael Sandström dök upp rejält solbränd upp i TV4:s "Nyhetsmorgon" kallades han "Doktor Ranelid" på Twitter och kritiserades av hudläkare.

– Jag ler åt jämförelsen, den stör mig inte alls. Björn Ranelid verkar vara en trevlig och utmärkt person, säger Mikael Sandström till Nöjesbladet.

Mikael Sandström är precis hemkommen från en kryssning i Västindien.

– Det är skönt att sola, och man blir glad av sol. Jag är van vid den mörka vintern men det är lite tråkigt att komma hem, säger han.

Kritik från hudläkare

Hudläkaren Margareta Frohm-Nilsson på Karolinska universitetssjukhuset, vände sig mot hans uttalande om att det inte är farligt att sola så länge man inte bränner sig.

– Jag är ju inte hudläkare, men har en ganska bred kompetens och känner väl till det här. Förra året hade jag till och med solskola i "Nyhetsmorgon", säger Mikael Sandström.

Han säger att han håller med henne om att 30 minuter per dag i solen räcker.

– Jag är fullständigt medveten om att UV-strålning är skadlig, men det folk inte riktigt förstår är att det är den totala mängden per år vi pratar om. Slår man ut det över tid har jag inte solat 30 minuter om dagen. Jag vidhåller att det är farligare att bränna sig och de som bränner sig är de som har känslig hudtyp.

Skyddsfaktor 45

Han säger att det är viktigt att trappa upp successivt när man solar. Han började med bara en kvart i solen första dagen och använde solkräm med skyddsfaktor 45 på känsliga ställen som näsa och läppar.

Han tycker inte att han i egenskap av läkare i tv har något särskilt ansvar för att inte uppmuntra skadlig solning.

– Det är var och ens personliga ansvar att ta reda på den typen av fakta och vilken hudtyp man har. Jag tycker inte att jag ska styra mitt privatliv för att jag ska vara med i "Nyhetsmorgon" och prata rökning. Jag blir lite ledsen över att det blir fokus på min solbränna när vi pratar om något så viktigt som rökning som dödar många fler, säger Mikael Sandström.

Publisert: